Eruptia dentara si ingrijirea dintilor de lapte

de Mancas Malina
eruptia dentara

Eruptia dentara inseamna aparitia dintilor la copii – iata care sunt simptomele asociate, ce putem face pentru a ameliora disconfortul si ce trebuie sa stim despre igiena dintilor de lapte.

CUPRINS:

1. Eruptia dentara – cand apar dintii la copii?
2. Simptome eruptie dentara
3. Cum amelioram simptomele? –  calmarea disconfortului
4. Ingrijirea dintilor de lapte

Eruptia dentara – cand apar dintii la copii?

Eruptia dentara se refera la aparitia dintisorilor – cand dintele „rupe” gingia pentru a iesi la suprafata. Momentul eruptiei dintilor difera de la copil la copil. De obicei, eruptia primilor dinti are loc la 6-10 luni, dar exista si cazuri in care dintii erup mai devreme, chiar de la 3 luni, sau cand erup mai tarziu, dupa varsta de 1 an. Eruptia dentara este un proces normal in dezvoltarea copiilor si in dezvoltarea dintilor de lapte. Teoriile privind eruptia dentara sugereaza ca exista anumite modificari la nivel gingival in perioada eruptiei care duc la micsorarea fibrelor de colagen si anumite forte care sustin aparitia dintilor, astfel ca nu e vorba de dureri, ci de un disconfort.

cand apar dintii

Dintisorii incep sa se dezvolte inca din burtica mamei, de la varsta gestationala de 28 zile. Mineralizeaza incepe de la saptamana 14 de sarcina si treptat se formeaza foliculul dentar si apoi tesutul dur. Dintii sunt formati din smalt, dentina, pulpa si radacina. Eruptia are loc in mai multe etape: miscarile preeruptive, urmate de eruptia intraosoasa, penetrarea mucoasei, cand apare sensibilitatea gingivala, apoi eruptia pre- si post-ocluzala.

Exista mai multe tipuri de dinti, care se dezvolta in etape diferite si la rate diferite, avand si roluri usor diferite:

  • incisivii;
  • caninii;
  • premolarii;
  • molarii.

Dintii de lapte sunt inca de la nastere prezenti, dezvoltati, dar incapsulati in gingii. Exista cazuri cand bebelusul se naste cu un dintisor deja aparut. Dintii de lapte asigura fizionomia fetei, dezvoltarea corecta ulterioara a dintilor permanenti, in pozitia corecta. De asemenea, permit hranirea, vorbirea, astfel ca au nevoie de o ingrijire corecta si atenta.

Ordinea aparitiei dintilor de lapte

Primii dinti care apar sunt de obicei incisivii centrali de pe maxilarul inferior. Ordinea este, in general, urmatoarea:

  • incisivii centrali de pe maxilarul inferior – 6-10 luni (simptomele pot aparea mai devreme de 6 luni);
  • incisivii centrali de pe maxilarul superior – 8-12 luni;
  • incisivii laterali de pe maxilarul superior – 9-13 luni;
  • incisivii laterali de pe maxilarul inferior – 10-16 luni;
  • molarii de pe maxilarul superior – 13-19 luni;
  • molarii de pe maxilarul inferior – 14-18 luni;
  • caninii de pe maxilarul superior – 16-22 luni;
  • caninii de pe maxilarul inferior – 17-23 luni;
  • setul al doilea de molari de pe maxilarul inferior – 23-31 luni;
  • setul al doilea de molari de pe maxilarul superior – 25-33 luni.

simptome dentitie

Simptome eruptie dentara

Agitatie, saliva in exces, plans intens – sunt puse de multe ori pe seamna faptului ca ii cresc dintii. Intr-adevar, eruptia dentara poate face bebelusul mai agitat, mai plangacios, ii poate afecta somnul, dar febra mare, diareea si alte simptome nu sunt cauzate de aparitia dintilor. E normal ca gingiile sa fie usor rosii si inflamate, chiar umflate, si pot aparea mici puncte albe ca niste orificii mici, unde va aparea dintisorul. Copilul se poate confrunta si cu salivare excesiva si stare de irascibilitate si nervozitate.

Eruptia dentara nu cauzeaza diaree, varsaturi si febra mare!

Pentru ca cel mic va saliva mai mult, scaunul poate fi mai moale, insa NU diaree. Daca vorbim de diaree sau scaun cu sange, acestea sunt date de alte probleme, nu de eruptia dentara. Copilul isi poate duce mana la gurita din cauza mancarimii. Poate aparea o usoara crestere a temperaturii corpului, cu aproximativ 0,4° C, dar febra mare poate indica o infectie in corp, nefiind comuna pentru eruptia dentara. De asemenea, eruptia dentara NU este asociata cu varsaturi, eruptii cutanate, probleme gastrointestinale sau respiratorii.

Eruptia dentara nu este dureroasa – dintele nu rupe propriu-zis gingia pentru a iesi, ci organismul celor mici este dotat cu un sistem care face ca celulele din gingie sa se separe pentru a lasa loc pentru trecerea dintelui prin aceasta. Exista un disconfort usor, dar nu durere. Eruptia dentara poate dura cam 8 zile, inclusiv zilele cu simptomele inainte sa erupa dintele si perioada in care dintele erupe si iese din gingie.

Cum amelioram simptomele? – calmarea disconfortului

Eruptia dentara cauzeaza un usor disconfort, asa ca e nevoie de cateva strategii pentru a calma copilul si pentru a face bebelusul sa se simta mai bine.

dentitia si aparitia dintilor

Masajul gingiilor si jucariile de dentitie

Masajul gingiilor este cea mai folosita metoda pentru a ameliora disconfortul gingival. Se pot aplica si comprese usor reci cu putina presiune pentru a ameliora mancarimea si disconfortul.

Inelele si jucariile de dentitie

Se pot oferi jucarii sau obiecte ce pot fi roase – jucarii de dentitie, inele de cauciuc etc. Jucariile de dentitie sunt extrem de utile in aceasta perioada. Pot ameliora disconfortul si mancarimea, sunt disponibile in toate magazinele cu produse pentru bebelusi si la farmacii si pot fi o solutie la indemana si sigura. Alegeti produse sigure si de calitate, fara piese ce se pot desprinse si pot fi inghitite de copil si fara componente toxice. Verificati instructiunile de curatare si igienizare.

Pot fi jucarii din silicon, jucarii de dentitie din cauciuc, din lemn, jucarii refrigerante etc. Sigur ca vin intr-o varietate de culori, modele si forme – jucarii de dentitie girafa, jucarii de dentitie ovale sau rotunde, zornaitoare dentitie, bavete cu margini de dentitie etc. Alegeti jucarii adaptate varstei copilului, alegeti produse din materiale nu foarte dure, sa fie flexibile (pot fi utile si jucariile cu denivelari sau proeminente mici). Aveti grija sa fie jucarii sigure, fara piese periculoase, fara snururi de prindere la gat si fara margini dure sau ascutite. Jucariile de dentitie trebuie sa fie usor de tinut in mana de copil si usor de manevrat.

Metode de tratament

Medicul poate recomanda uneori analgezice usoare pentru simptome, dar doar in anumite situatii. De obicei, se prescriu acetaminofen si ibuprofen pe cale orala. Aceste medicamente sunt contraindicate bebelusilor mai mici de 6 luni. E bine sa se apeleze la astfel de medicamente doar daca alte solutii nu dau randament si DOAR la indicatiile medicului, pentru ca pot cauza iritatii la nivel gastric si alte probleme.

Se pot folosi si geluri speciale pentru ameliorarea disconfortului – geluri pe baza de benzocaina si lignocaina, dar multi medici nu le recomanda pentru ca pot fi inghitite si pot cauza efecte adverse. Multe geluri gingivale formeaza practic o bariera de protectie si nu se amesteca astfel cu saliva. De obicei, sunt pe baza de ingrediente ca musetel, propolis, valeriana, aloe vera etc. Se recomanda geluri care sa nu contina zahar.

Alimentatia in timpul eruptiei dentare

Desi biscuitii pentru bebelusi pot fi uneori utili pentru ca pot ameliora disconfortul gingival, trebuie sa evitati biscuitii dulci si dulciurile ce pot duce la un consum prea mare de zahar si carbohidrati. In schimb, puteti opta pentru legume ca morcov sau mar. Nu intrerupeti alaptarea. Puteti folosi sisteme de protectie pentru mamelon pentru a preveni muscaturile sau zgarieturile. De asemenea, pentru ca apare disconfort si cel mic poate refuza anumite alimente, optati pentru alimente cat mai moi si lichide, ca piureuri. Aveti grija sa curatati gura copilului si sa stergeti saliva in exces pentru a preveni iritatiile.

Pot fi utili biscuitii – usor duri ca sa ii foloseasca si pentru a ameliora disconfortul, dar in acelasi timp sa se dizolve usor, pentru a nu prezenta risc de sufocare. Pot fi utile si legumele, ca morcov, castravete, telina verde si alte legume usor dure si tinute la frigider – supravegheati copilul pentru a reduce riscul de inecare. Unii bebelusi prefera texturi moi – astfel ca pot fi utile piureuri moi, iaurt si budinci reci. Alimentele cremoase si moi nu vor irita gingiile deja sensibile, si fiind usor reci (dar nu foarte reci), vor calma zona.

igiena orala la copii

Ingrijirea dintilor de lapte

Dintii de lapte au nevoie de ingrijire optima, chiar daca vor cadea. Acesti dinti vor asigura spatiul pentru dintii permanenti, si in plus asigura fizionomia fetei, aspectul estetic, sunt esentiali pentru hranire si pentru vorbire. Acordati atentie maxima igienei dentare si alimentatiei. Dintii de lapte sunt, de asemenea, predispusi la carii – cariile de biberon. Asta deoarece se acumuleaza resturi de lapte la nivelul dintilor si dintii sunt expusi timp indelungat astfel la zaharuri. Se pot forma in prima etapa pete pe marginea dintilor, apoi apare ingalbenirea si caria. Alimentele care pot creste riscul de carii includ mai ales sucurile nediluate – contin o cantitate prea mare de zahar, si dulciurile si produsele cu mult zahar.

Periaj dentar pentru dintii de lapte

Inca de la primul dintisor, si chiar inainte de aparitia sa, se recomanda igiena orala corecta. Initial, se folosesc periute degetar sau pur si simplu se spala gingiile cu un deget sau cu o bucatica de compresa sterila. De la aparitia primului dintisor se pot curata dintii cu o perie de dinti pentru bebelusi. Initial nu e nevoie de pasta de dinti, dar ulterior se poate adauga si o cantitate mica de pasta de dinti. Folositi produse de ingrijire dentara speciale pentru bebelusi. Se curata dintii prin miscari circulare, usoara, fara a pune presiune mare pe dinti.

Se recomanda periajul dentar de 2 ori pe zi. Folositi periuta de dinti moale din silicon si pasta de dinti pentru bebelus.

Prima vizita la dentist a bebelusului

Inca de la aparitia primului dinte, se recomanda vizita la stomatolog – pentru a va asigura ca acordati cea mai buna ingrijire, dar si pentru a depista la timp eventuale probleme dentare si pentru a obisnui copilul cu vizitele la dentist.
Se recomanda prima vizita la dentist cand apare primul dintisor sau char inainte, sau in termen de 6 luni de la eruptia dentara, dar nu tarziu de varsta de 12 luni.

Medicul dentist poate depista la timp semne de carii de biberon, poate oferi indicatii si recomandari privind hranirea copilului, igiena orala, dentitia, folosirea suzetei etc. Prima vizita dureaza adesea intre 30 si 45 de minute. In functie de varsta copilului, consultatia poate include un examen complet al dintilor, al maxilarelor, al muscaturii, gingiilor si tesuturilor orale pentru a verifica sanatatea dintilor, precum si cresterea si dezvoltarea lor.

caria de biberon

Caria de biberon

Cea mai comuna cauza (sau factor de risc) pentru cariile de biberon este expunerea frecventa si prelungita a dintilor bebelusului la bauturi ce contin zahar. Cariile dentare pot aparea cand copilul este lasat sa adoarma cu biberonul in gura sau cand biberonul este folosit pentru a calma bebelusul, asemanator cu suzeta. Pentru a preveni cariile de bibeorn, aveti grija de igiena dentara a celor mici si evitati sa le oferiti cu biberonul bauturi indulcite. Biberonul este doar pentru lapte matern, lapte praf si apa. Nu lasati niciodata copilul sa adoarma cu biberonul in gura si niciodata nu ii dati copilului suzeta inmuiata in ceva dulce.

Laptele trebuie servit doar ca mese si nu oferit pe parcursul intregii zile, la ora de somn sau la culcare. Cariile dintilor pot aparea mai intai sub forma de pete albe la nivelul gingiei de pe dintii frontali superiori. Aceste pete sunt greu de observat la inceput.

Invatati copilul sa bea dintr-o ceasca obisnuita cat mai curand posibil, de preferinta intre 12 si 15 luni. Bautul din ceasca sau canita este mai putin probabil sa provoace acumularea de lichid in jurul dintilor. De asemenea, limitati cantitatea de alimente dulci sau lipicioase pe care le consuma copilul cum ar fi bomboane, gume, prajituri.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/childrens-oral-health/index.html
(2) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/safely-soothing-teething-pain-and-sensory-needs-babies-and-older-children
(3) https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/teething
(4) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Teething-4-to-7-Months.aspx
(5) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/teething-and-tooth-care/

Articole recomandate

Lasa un comentariu