Insomnia la copii: cauze, tratament

de Mancas Malina
insomnia la copii si bebelusi

Insomnia la copii este data de obicei de obiceiuri nesanatoase care afecteaza ritmul circadian al copilului. Iata cauzele insomniei la copii, simptome si metode de tratament.

CUPRINS:

  1. Cum se manifesta insomnia la copii?
    2. Cauzele insomniei la copii
    3. Ce solutii exista?

Cum se manifesta insomnia la copii?

Insomnia este o afectare a ciclului de somn care include dificultate la adormire, probleme in a ramane adormit si, eventual, treziri frecvente. La copii, insomnia poate dura cateva nopti sau poate fi pe termen lung, chiar saptamani. Pentru cei mici, somnul este absolut necesar pentru crestere si dezvoltare. Atunci cand un copil are dificultati in a adormi sau a ramane adormit, consecintele pot include probleme de dispozitie, de atentie si de comportament.

Caracteristica definitorie a insomniei la copii este dificultatea de a adormi, de a ramane adormit sau faptul ca cel mic se trezeste foarte devreme dimineata si obosit. Insomnia si lipsa somnului la copii pot cauza:

  • probleme de concentrare si de memorie;
  • probleme de disciplina;
  • probleme de atentie si hiperactivitate;
  • iritabilitate sau agresivitate;
  • somnolenta in timpul zilei;
  • lipsa de energie si oboseala persistenta.

cauzele insomniei la copii

⏰ Cat trebuie sa doarma copiii?

Copiii au nevoie de mai mult somn decat adultii. Acest lucru variaza oarecum in functie de varsta. Un nou-nascut poate dormi 16 ore intr-o perioada de 24 de ore, cu perioade de somn mai dese pe parcursul zilei si noptii. Pana la varsta de 3 ani, nevoia de somn este in medie mai apropiata de 12 ore.

Iata necesarul orelor de somn la copii in functie de varsta:

  • sugari (4-12 luni) – 12-16 ore (inclusiv somnurile de zi);
  • copii mici (1 – 2 ani) – 11-14 ore (inclusiv somnurile de zi);
  • 3 – 5 ani – 10 – 13 ore (inclusiv somnurile de zi);
  • 6-12 ani – 9-12 ore;
  • 13-18 ani – 8-10 ore.

Cauzele insomniei la copii

Pentru multi copii, dificultatile de adormire si de a mentine somnul sunt date de obiceiurile zilnice si modul in care isi petrec timpul chiar inainte de culcare. Faptul ca au o alimentatie nesanatoasa, adesea cu prea mult dulce, faptul ca petrec mult timp la televizor sau pe telefon inainte de culcare – sunt elemente mai mult decat suficiente ce pot afecta somnul copilului.

Exista o varietate de cauze potentiale pentru insomnia la copii. Uneori, cauza se poate lega de asteptarile nerealiste ale parintilor. De exemplu, pe masura ce copiii cresc, este posibil sa aiba nevoie de mai putin somn. Daca ora de culcare nu este intarziata, copilul va avea probleme la adormire. In cazul bebelusilor, problemele de smn pot fi date de lipsa unui antrenament de somn.

Alte motive obisnuite pentru care copilul se confrunta cu dificultati de somn includ:

  • stresul – chiar si cei mici pot fi stresati uneori – din cauza unor probleme la scoala sau acasa, anumite probleme in cercul de prieteni etc.;
  • consumul de bauturi cu cofeina – multe bauturi racoritoare si sucuri contin cofeina care poate afecta somnul celor mici;
  • efectele secundare ale medicamentelor – unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea tulburarii de deficit de atentie si antidepresivele pot provoca insomnie la copii;
  • alte probleme medicale – poate fi vorba de o tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor nelinistite, sau poate si o problema ca nas infundat sau alergii, dureri de crestere sau mancarimi ale pielii date de eczeme;
  • o problema de sanatate mentala sau de dezvoltare, cum ar fi depresia, tulburarile de deficit de atentie / hiperactivitate etc.

➤ Citeste mai multe despre SOMNUL BEBELUSULUI – recomandari.

necesar somn copii

Tipuri de insomnie

Insomnia pe termen scurt dureaza cateva zile sau saptamani si este cauzata de factori temporari, cum ar fi o problema de sanatate sau unele medicamente. In schimb, insomnia pe termen lung apare de mai multe ori pe saptamana timp de cel putin o luna si este cauzata de factori in curs de desfasurare, cum ar fi durere, anxietate, depresia sau alte afectiuni medicale de baza.

Uneori, cauza afectiunii nu poate fi stabilita – sunt cazuri de insomnie idiopatica. Copiii care au dificultati la culcare sau care depind de un parinte pentru a adormi pot, de asemenea, sa sufere de insomnie. In aceste cazuri, obiceiurile comportamentale sunt considerate a fi cauza principala a problemei.

Ce solutii exista?

Tratamentele pentru insomnie vor varia in functie de varsta copilului si de tipul problemei de somn.

💤 Igiena somnului la copii

Pentru copiii care sufera de insomnie, primul pas in gestionarea problemeli este incurajarea obiceiurilor bune de somn. Igiena somnului – o insumare de obiceiuri si comportamente care favorizeaza un somn bun – este vitala pentru copii. Multe probleme de somn sunt cauzate sau agravate de igiena deficitara a somnului. Cand practicati igiena somnului, nu uitati ca perseverenta este esentiala. Strategiile de somn necesita timp si rabdare pentru a fi eficiente.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • folositi patul doar pentru a dormi (evitati jocurile si alte activitati in pat seara);
  • copilul trebuie sa aiba un program de somn – sa mearga la somn si sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi;
  • evitati activitatile care suprastimuleaza copilul si utilizarea ecranelor cu 1-2 ore inainte de culcare;
  • limitati zaharul si substantele care stimuleaza copilul dupa-amiaza si inainte de culcare;
  • stabiliti o rutina de culcare – prin care cel mic sa stie ca este timpul sa se pregateasca pentru somn (rutina propriu-zisa poate fi specifica, dar ar trebui sa dureze in jur de 20 de minute si sa contina 3-4 activitati relaxante, linistitoare, cum ar fi imbracatul in pijamale, spalatul dintilor, o baita calda si povestea de seara; rutinele de culcare le ofera copiilor un sentiment de familiaritate si confort).

De asemenea, este important sa va asigurati ca mediul de dormit – camera copilului – favorizeaza somnul. E necesara o temperatura confortabila in dormitorul copilului, cu limitarea optima a surselor de lumina sau sunet. Uneori, se recomanda o lampa de veghe pentru a ajuta copilul sa adoarma mai usor. Incepeti sa diminuati luminile pe masura ce se apropie ora de culcare si mentineti dormitorul copilului cat mai intunecat posibil. Acest lucru favorizeaza niveluri sanatoase de melatonina si sustine ritmul circadian natural al copilului. Daca e vorba de frica de intuneric, o lampa de veghe poate fi utila.

Vezi aici o gama variata de LAMPI DE VEGHE si PROIECTOARE pentru bebelusi si copii.

Important!

De obicei, insomnia poate fi abordata urmand o rutina de somn mai buna timp de 2 saptamani. O rutina buna de somn include ore regulate de somn si trezire si incurajarea copilului sa se relaxeze inainte de culcare cu o baita si o poveste.

simptome insomnie

Tratament de specialitate – cand e necesar?

Daca o afectiune sau o tulburare de somn cauzeaza insomnia copilului, este posibil sa aiba nevoie de un tratament medical. De exemplu, daca are apnee de somn obstructiva cauzata de polipi, este posibil sa aiba nevoie de o operatie.

Daca gandurile si ingrijorarile excesive cauzeaza problemele de somn, poate fi utila terapia cognitiv comportamentala. Aceasta terapie poate ajuta copilul sa faca fata gandurilor si grijilor negative, astfel incat sa fie suficient de relaxat si sa adoarma.

Medicamentele pentru inducerea somnului sunt rareori folosite pentru a ajuta copiii sa doarma, deoarece pot avea efecte secundare. Chiar si suplimentele pentru somn pot avea efecte secundare. In unele cazuri extreme, medicamentele pentru somn pot fi utilizate pentru o perioada scurta de timp. De exemplu, medicul poate prescrie melatonina. Copiii nu trebuie sa ia melatonina fara sfatul si supravegherea medicului. Ar trebui sa ii dati copilului medicamente pentru somn numai daca medicul va recomanda sa faceti acest lucru si numai daca acesta supravegheaza tratamentul copilului. 

Medicamentele care sunt uneori utilizate atunci cand este necesar includ:

  • antihistaminice, desi acestea cauzeaza de obicei somnolenta in timpul zilei si trebuie utilizate doar pentru o perioada foarte scurta;
  • clonidina, daca cel mic are si tulburari de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) sau probleme de comportament;
  • melatonina;
  • risperidona, pentru copiii cu autism sau probleme de comportament;
  • antidepresive sedative, inclusiv amitriptilina si mirtazapina etc.

Teama de intuneric, cosmaruri si alte probleme

Pe langa obiceiurile din timpul zilei si rutina de culcare, copiii se confrunta adesea cu alte obstacole in calea somnului. Teama de intuneric, visele urate, teroarea nocturna, somnambulismul – sunt alte probleme de somn cu care cei mici se confrunta adesea. La un moment dat din copilarie, majoritatea copiilor se confrunta cu teama de intuneric. Multi copii mici au dificultati in a separa ceea ce este real de ceea ce este imaginar.

Ce e de facut?

Desi este important sa-ti lasi copilul sa-si exprime temerile fara sa-l respingi sau sa-l ridiculizezi, este bine sa nu ii incurajezi grijile. In loc sa folosesti diferite tactici, ca „praful de zana” pentru a scapa de „monstrii de sub pat” sau fantome,  este mai bine sa ii explici copilului ca e doar imaginatia si sa explici de unde provin umbrele sau sunetele pe care le aude.

E important sa ii recunosti fricile, ca stie ca il intelegi si esti alaturi de el, dar si il asiguri ca nimic rau nu i se va intampla. Puteti folosi o lampa de veghe si puteti lasa copilul sa aiba un obiect de siguranta cu el noaptea, cum ar fi o jucarie de plus sau o paturica speciala. E bine sa vorbiti despre temerile lui in timpul zilei, mai degraba decat la culcare, pentru a creste increderea in sine. Evitati cartile, filmele sau emisiunile infricosatoare, chiar si in timpul zilei.

Daca cel mic se trezeste dupa un cosmar, asigura-l ca nu este real si distrage-i atentia de la visul urat. Terorile nocturne seamana cumva cu cosmarurile, sunt un produs secundar al stresului, al lipsei de somn, al medicamentelor sau al schimbarilor in mediul de somn. Spre deosebire de cosmaruri, copilul ramane adormit si probabil ca nu isi va mai aminti de eveniment a doua zi dimineata.

 

Referinte:
(1) http://sleepeducation.org/sleep-disorders-by-category/insomnias/child-insomnia
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/insomnia
(3) https://www.webmd.com/children/sleep-disorders-children-symptoms-solutions
(4) https://www.helpguide.org/articles/sleep/childhood-insomnia-and-sleep-problems.htm
(5) https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/difficulty-in-falling-asleep-or-staying-asleep

Articole recomandate

Lasa un comentariu