Legatura cu nou-nascutul – cum sustinem conectarea cu bebe

de Mancas Malina
legatura cu nou-nascutul

Citeste mai multe despre legatura cu nou-nascutul, cum se formeaza si ce importanta are, precum si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce este legatura cu nou-nascutul?
2. Cum se formeaza legatura cu nou-nascutul?

Ce este legatura cu nou-nascutul?

Legatura este un instinct uman important care le ofera bebelusilor un sentiment de siguranta si stima de sine. De asemenea, ii ajuta pe parinti sa se simta conectati cu cel mai nou membru al familiei. Legatura este atasamentul sigur care se dezvolta intre parinti si copil. Duce la nevoia de a manifesta dragoste, afectiune si protectie pentru copil. Se crede ca legaturile puternice dintre parinti si copilul lor ofera primul model al bebelusului privind relatiile interpersonale si promoveaza un sentiment de siguranta si o stima de sine pozitiva. In plus, reactia parintilor la semnalele unui copil poate influenta dezvoltarea sociala si cognitiva a copilului.

Atunci cand ingrijitorul raspunde in mod consecvent la nevoile copilului, se dezvolta o relatie de incredere si un atasament pe tot parcursul vietii. Acest lucru stabileste baza pentru ca cel mic sa dezvolte in viitor relatii sanatoase cu alte persoane de-a lungul vietii si sa experimenteze si sa exprime in mod corespunzator o gama completa de emotii.

cand se formeaza legatura cu nou-nascutul

Ce importanta are legatura cu nou-nascutul?

Nou-nascutul foloseste limbajul corpului pentru a-si manifesta nevoile si trairile – prin zambet, plans, contact vizual, ras etc. Cand observi si raspunzi la indiciile si limbajul corpului copilului tau in moduri calde si iubitoare, copilul se simte in siguranta. Acest lucru il ajuta pe cel mic sa invete despre comunicare, comportamentul social si emotii.

Legatura si atasamentul inseamna sa raspunzi mereu la nevoile nou-nascutului cu dragoste, caldura si grija. Legatura dintre parinte si copil este o parte vitala a dezvoltarii celui mic. Cand nou-nascutul primeste de la ingrijitor ceea ce are nevoie, cum ar fi un zambet, o atingere sau o imbratisare, simte ca lumea este un loc sigur – ceea ce pune bazele dezvoltarii si bunastarii copilului de-a lungul vietii.

Legaturile sanatoase ajuta copilul, de asemenea, sa se dezvolte mental si fizic. De exemplu, contactul uman repetat, cum ar fi prin atingere, sarut, vorbit, cantat, privit, duce la eliberarea anumitor hormoni. Acesti hormoni ajuta creierul bebelusului sa se dezvolte si in timp este sustinuta dezvoltarea memoriei, a gandirii si a limbajului.

Cand bebelusii dezvolta o legatura sigura de atasament, cresc sansele ca pe viitor sa dezvolte relatii implinite, sa isi mentina echilibrul emotional, sa fie increzatori si sa isi exprime emotiile si sentimentele in moduri sanatoase. De asemenea, beneficiile sunt si pentru parinti. Bucuria pe care o experimentati in timp ce va conectati cu bebelusul ajuta la ameliorarea oboselii cauzate de lipsa de somn si a stresului. Procesul de conectare cu bebe elibereaza endorfine in corpul tau care iti ofera energie si cresc nivelul de fericire.

Retineti!

Legatura parinte-bebelus este un atasament profund sau o conexiune intre mama sau tata si bebelus. Oricare doua persoane pot forma o legatura, dar cea care se formeaza intre un parinte si un copil este speciala – si nu exista alta relatie asemanatoare. Legatura aceasta face ca parintele sa se asigure ca nevoile copilului sunt intotdeauna satisfacute. Legatura sau conexiunea cu bebe este un proces, nu are loc in cateva minute de cele mai multe ori. Desi uneori legatura se formeaza destul de repede, alteori poate dura mai mult. Uneori, este nevoie de saptamani sau chiar luni pentru a simti acel atasament.

atasamentul si legatura cu nou-nascutul

Cum se formeaza legatura cu nou-nascutul?

O legatura sigura de atasament provine din schimbul emotional fara cuvinte care uneste parintele si copilul, incat nevoile celui mic sa fie satisfacute, sa se simte in siguranta si iubit. Atasamentul este atunci cand copilul si ingrijitorul formeaza o legatura puternica unul cu celalalt, emotional si fizic. Legatura incepe in momentul in care raspunzi nevoilor bebelusului – inclusiv cand raspunzi la plans. Cu fiecare hranire, fiecare scutec schimbat si fiecare imbratisare, este sustinuta aceasta legatura.

Chiar si in primele zile de viata, bebelusul preia indiciile tale emotionale — tonul vocii, gesturile si emotiile tale — si iti trimite semnale prin plans, anumite expresii faciale, zambet etc. Parintele, de cealalta parte, raspunde la aceste nevoi si indicii. Atasamentul sigur creste in acest proces de comunicare nonverbala dintre tine si copilul tau. Afectiunea il face pe nou-nascut sa se simta in siguranta si se dezvolta legatura parinte-copil.

Iata cateva recomandari:

  • Invatati sa intelegeti indiciile si semnele pe care le transmite bebelusul, precum si preferintele sale, lucrurile care il linistesc sau il agita. Sistemul nervos al fiecarui copil este, de asemenea, unic. Unii bebelusi ar putea fi linistiti de zgomot si activitate, in timp ce altii ar putea prefera calmul si linistea. Cheia este sa inveti indiciile bebelusului si sa raspunzi la ele in consecinta. Urmariti expresiile faciale si miscarile corpului bebelusului pentru a gasi indicii despre nevoile sale senzoriale.
  • Atingeti si imbratisati in mod regulat nou-nascutul. Mangaiati nou-nascutul usor cand schimbati scutecul sau la baita. Hranirea, cu biberonul sau la san, ajuta la intarirea acestei legaturi, precum si masajul bebelusului.
  • Vorbiti cu nou-nascutul cat de des, pe ton linistitor – il ajuta pe cel mic sa recunoasca sunetul vocii tale si pune bazele dezvoltarii limbajului mai tarziu.
  • Raspundeti la plansul bebelusului – chiar daca nu reusiti sa va dati seama de ce plange, este important sa fiti alaturi de el. Nu poti rasfata un copil acordandu-i prea multa atentie. Atunci cand indeplinesti nevoile fizice si emotionale ale bebelusului tau, copilul invata ca lumea este un loc sigur.
  • Tineti copilul in brate, in contact piele-pe-piele.
  • Ajutati copilul sa se simta in siguranta fizic. Oferiti un sprijin bun pentru cap si gat atunci cand il tinet in brate sau incercati sa infasati bebelusul, ceea ce recreeaza senzatia de siguranta din uter.
  • Cantati-i – muzica linistitoare va poate ajuta pe amandoi sa va simtiti mai calmi.
  • Priviti bebelusul in ochi atunci cand ii vorbiti sau ii cantati – acest lucru il ajuta pe nou-nascut sa invete legatura dintre cuvinte si sentimente.

Important!

Aceasta legatura trebuie sustinuta atat de catre mama, dar si de catre tata. Bebelusii isi formeaza atasamentele principale fata de persoanele cele mai apropiate – parintii. Insa, de asemenea, bebelusul poate sa formeze legaturi si cu alte persoane care au grija de el in mod regulat si cu dragoste si il ajuta sa se simta in siguranta. Aceste persoane ar putea include bunicii, fratii mai mari etc. Legaturile cu mai multe persoane il ajuta pe bebelus sa invete despre incredere si apropierea de oameni.

Cand legatura nu se formeaza usor

In unele cazuri atasamentul si legatura parinte-copil se formeaza mai greu. Este o problema mai des intalnita in cazul anumitor probleme la nastere sau in sarcina, in cazul prematurilor, daca bebelusul a fost separat de mama imediat dupa nastere etc. Cu cat sunt identificate mai devreme problemele mai dificile, cu atat sunt mai usor de corectat. De asemenea, parintii care nu au experimentat o legatura sigura de atasament cand erau sugari pot avea probleme in a se conecta emotional cu bebelusii lor. Alte provocari care va pot afecta capacitatea de a va conecta cu bebelusul includ depresie postpartum, anxietate sau alte probleme emotionale, niveluri ridicate de stres, istoric de abuzuri sau neglijare in copilarie, mediu nesigur etc.

Schimbarile hormonale intense care au loc dupa nastere pot declansa uneori emotii neasteptate, inclusiv simptome de depresie postpartum sau baby blues, care pot ingreuna conectarea cu bebelusul.

Dupa cateva saptamani de ingrijire a nou-nascutului, daca nu simtiti ca va conectati sau va simtiti detasat fata de copil, discutati cu medicul. Daca aveti depresie postpartum, asigurati-va ca obtineti ajutor de specialitate cat mai curand posibil.

Referinte:
(1) https://www.babycentre.co.uk/a658/bonding-after-birth
(2) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uf9120
(3) https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/week-1/postpartum-bonding.aspx
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/bonding-newborns
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bonding-with-your-baby

Articole recomandate

Lasa un comentariu