Contractiile in sarcina – tot ce trebuie sa stii

de Mancas Malina
contractiile in sarcina

Contractiile in sarcina – iata ce sunt contractiile, care este rolul lor in travaliu si nastere, cum se resimt, de cate tipuri pot fi – cum diferentiem contractiile reale de cele false.

CUPRINS:

1. Ce sunt contractiile in sarcina?
2. Tipuri de contractii

Ce sunt contractiile in sarcina?

Contractiile in sarcina sunt o senzatie de strangere a muschilor uterului. In timpul contractiilor, abdomenul devine dur. Intre contractii, uterul se relaxeaza, iar abdomenul devine mai moale. Modul in care se simte o contractie este diferit pentru fiecare femeie si se poate simti diferit de la o sarcina la alta.

Contractiile de travaliu cauzeaza de obicei in prima etapa disconfort sau dureri constante usoare la nivelul spatelui si abdomenului inferior, impreuna cu presiune in bazin. Contractiile se propaga intr-o miscare asemanatoare undelor din partea de sus a uterului pana in partea de jos. Unele femei descriu contractiile ca fiind crampe menstruale puternice. Spre deosebire de contractiile false sau contractiile Braxton Hicks, contractiile reale nu se opresc atunci cand va schimbati pozitia sau va relaxati.

contractiile de travaliu

Travaliul si contractiile

Pe masura ce incepe travaliul, colul uterin se dilata. Muschii uterului se contracta la intervale regulate. Cand uterul se contracta, abdomenul devine dur, iar intre contractii uterul se relaxeaza si devine moale. Bebelusul se dezvolta si creste in interiorul unui sac numit sac amniotic. Cand se apropie nasterea, sacul se rupe de obicei si lichidul amniotic se scurge prin vagin – cand se rupe apa. Este obisnuit sa intrati in travaliu in aproximativ 24 de ore de la ruperea apei.

Prima etapa a travaliului si a nasterii are loc atunci cand incepeti sa simtiti contractii, care determina dilatarea colului uterin si inmuierea. Acest lucru ii permite bebelusului sa se mute in canalul de nastere. Prima etapa este cea mai lunga dintre cele trei etape si este impartita in doua faze proprii – travaliul timpuriu (faza latenta) si travaliul activ. In timpul travaliului timpuriu, colul uterin se dilata si veti simti contractii usoare, neregulate. Pe masura ce colul uterin incepe sa se deschida, este posibil sa observati o scurgere roz sau rosiatica – dopul gelatinos care blocheaza deschiderea cervicala in timpul sarcinii. In etapa activa, contractiile vor deveni mai puternice, mai frecvente si mai regulate. Ultima parte a travaliului activ – adesea denumita tranzitie – poate fi deosebit de intensa si dureroasa. Contractiile sunt mai frecvente si pot dura intre 60 – 90 de secunde.

A doua etapa este nasterea propriu-zisa a copilului, cand mama trebuie sa impinga. A treia etapa este eliberarea placentei. Veti continua sa aveti contractii usoare. Vi se va cere sa mai impingeti o data pentru a elibera placenta. Dupa ce eliberati placenta, uterul va continua sa se contracte pentru a reveni treptat la dimensiunea normala.

Cum se simt contractiile?

Cand ai o contractie, uterul se strange si apoi se relaxeaza. Contractiile tind sa devina mai lungi, mai puternice si mai frecvente pe masura ce travaliul progreseaza. In timpul unei contractii, muschii se strang si durerea creste. Daca pui mana pe abdomen, vei simti ca devine mai dur. Cand muschii se relaxeaza, durerea se reduce si abdomenul nu mai este asa dur. Contractiile imping bebelusul in jos si deschid colul uterin pentru nastere.

Tipuri de contractii

Unele contractii indica faptul ca sunteti in travaliu, in timp ce altele inseamna pur si simplu ca uterul se pregateste pentru nastere. Exista doua tipuri principale de contractii pe care le puteti intalni in timpul sarcinii – contractii reale si contractii Braxton Hicks.

contractiile false

Contractiile Braxton Hicks

Incepand cu al doilea trimestru, unele femei au contractii sporadice „false” cunoscute sub numele de contractii Braxton Hicks. In general, nu sunt dureroase, dureaza de la 15-30 de secunde pana la 2 minute si apar aleatoriu (desi pot fi declansate de factori precum exercitiile fizice sau actul sexual). Contractiile Braxton Hicks semnaleaza ca uterul se pregateste pentru nastere. Contractii Braxton Hicks pot aparea in orice moment dupa mijlocul sarcinii (sau deloc).

Contractiile acestea pregatesc corpul pentru nastere, dar ele NU provoaca de fapt dilatarea colului uterin care are loc in timpul travaliului. De asemenea, ele tind sa scada atunci cand schimbati pozitia. Contractiile false sunt, de asemenea, neregulate, nu cresc in severitate sau frecventa si, de obicei, se opresc daca schimbati pozitia.

Aceste contractii sunt in general nedureroase, sunt concentrate in abdomen si pot fi usor inconfortabile. Nu devin mai puternice, mai lungi sau mai frecvente. Este posibil sa aveti aceste contractii atunci cand sunteti obosita, deshidratata sau ati stat in picioare prea mult.

Contractii legate de actul sexual

Daca aveti o sarcina normala, fara complicatii, orgasmele – cu sau fara act sexual – nu cresc riscul de travaliu prematur. In mod similar, sexul in timpul sarcinii nu creste riscul de travaliu, dar este posibil sa aveti contractii Braxton Hicks. Acestea ar trebui sa dispara in cateva ore. Daca sunt insotite de orice simptome anormale (cum ar fi sangerari, durere, scurgeri vaginale sau scaderea miscarilor fetale), contactati medicul. Multe mame experimenteaza contractii dupa sex care pot fi puternice si dureaza pana la o jumatate de ora.

Contractii de travaliu

cum se simt contractiile

Adevaratele contractii ale travaliului ar putea incepe usor, vor creste incet, devenind treptat mai severe, cum ar fi crampe menstruale foarte intense. Pe masura ce travaliul progreseaza, aceste contractii vor deveni mai puternice, mai intense si mai frecvente.

Este posibil sa simtiti durere doar in partea inferioara a abdomenului sau si in partea inferioara a spatelui si a abdomenului, iar durerea poate iradia pe picioare, in special pe coapse. Contractiile reale apar atunci cand corpul elibereaza un hormon numit oxitocina, care stimuleaza uterul sa se contracte. Pentru multe femei, contractiile reale incep in jurul celei de-a 40-a saptamani de sarcina. Contractiile reale care incep inainte de a 37-a saptamana pot fi clasificate ca travaliu prematur.

Puteti spune ca sunteti in travaliu real atunci cand contractiile sunt uniform distantate (de exemplu, la 5 minute distanta), iar timpul dintre ele devine din ce in ce mai scurt (3 minute distanta, apoi 2 minute, apoi un minut). Contractiile reale devin, de asemenea, mai intense si mai dureroase in timp.

Contractii premature

Contractiile timpurii sunt contractii reale de travaliu care apar inainte de saptamana 37 de sarcina. Daca le experimentati si sunt din ce in ce mai puternice si mai frecvente, sunati imediat la medic sau mergeti la spital. Poate fi un semn ca ati intrat prematur in travaliu. Inainte de saptamana 37 de sarcina, contractiile care apar in mod regulat (la fiecare 10 minute sau mai putin) pot semnala travaliu prematur.

In timpul unei contractii, intregul abdomen va fi dur la atingere. Puteti simti si presiune in bazin, presiune in abdomen, crampe si durere. Acestea sunt semne ca ar trebui sa va adresati medicului, mai ales daca sunt insotite de sangerari vaginale, diaree sau o scurgere de apa (care poate semnala ruperea apei).

Unii factori de risc pentru travaliul prematur includ:

  • sarcina multipla;
  • afectiuni ale uterului, colului uterin sau placentei;
  • fumatul;
  • niveluri ridicate de stres;
  • storic de nasteri premature;
  • anumite infectii;
  • greutate prea mica sau prea mare inainte de sarcina;
  • lipsa ingrijirii prenatale adecvate.

Odata ce incep contractiile de travaliu, cronometrati cat dureaza si frecventa – timpul dintre ele (masurat de la inceputul unei contractii pana la inceputul celeilalte).

 

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/baby/labor-signs
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/labor-contractions.aspx
(3) https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/signs-that-labour-has-begun/
(4) https://www.uofmhealth.org/health-library/tm6618
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/stages-of-labor/art-20046545
(6) https://www.healthline.com/health/pregnancy/braxton-hicks-contractions-vs-real-contractions

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu