Plansul la bebelusi

de Mancas Malina
plansul la bebelusi

Plansul la bebelusi – de ce plang bebelusii si ce pot face parintii pentru a calma un copil care plange? Afla raspunsurile din articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. De ce plange bebelusul?
2. Ce facem cand bebelusul plange?

De ce plange bebelusul?

Bebelusii plang din mai multe motive, iar plansul este principalul mod in care bebelusii comunica. Este modul in care iti capteaza atentia si isi exprima nevoile. La inceput, poate fi dificil sa interpretezi plansul bebelusului, dar pe masura ce petreci mai mult timp cu el, vei incepe sa ii recunosti nevoile.

Inainte de a intelege motivul pentru care copilul ar putea plange, este important sa subliniem ca de la nastere, plansul este un mijloc principal de comunicare. Cu alte cuvinte, plansul este normal. De fapt, Academia Americana de Pediatrie (AAP) spune ca 2 – 4 ore de plans pe zi in primele 3 luni de viata sunt considerate normale. Pe masura ce copiii cresc, incep sa invete alte modalitati de a-si arata nevoile si sentimentele, dar plansul ramane o modalitate eficienta de a atrage atentia si de a comunica. Pe masura ce creste, plansul este adesea mai specific sau o reactie emotionala la ceea ce simte.

de ce plange bebelusul excesiv

Cauzele posibile

Motive comune pentru care plang  bebelusii sunt:

  • somnolenta sau oboseala;
  • scutec umed sau murdar;
  • foame – plansul este un semn tarziu de foame, fiind important sa identificati la timp semnele celelalte ca bebelusului ii este foame;
  • suprastimulare vizuala, prea mult zgomot sau miscare;
  • nevoia de a eructa;
  • colici, reflux sau intolerante alimentare;
  • durere sau disconfort (inclusiv prea cald, prea frig), stare de rau;
  • gaze abdominale;
  • anxietate sau teama de o persoana straina;
  • nevoia de confort si dragoste.

De asemenea, poate il irita o hainuta sau eticheta unei hainute, poate vrea sa fie infasat sau a mancat prea mult. Pentru copiii mai mari, cauzele pot include si disconfortul dat de eruptia dentara.

In timp, s-ar putea sa poti identifica nevoile bebelusului prin modul in care plange. De exemplu, daca plange din cauza ca ii este foame, plansul poate fi scurt si slab, in ​​timp ce un plans de durere poate fi tipat brusc, lung si ascutit. Intelegerea oricaror modele va poate ajuta sa raspundeti mai bine la nevoile bebelusului. Unii bebelusi plang pentru ca vor sa suga la san chiar daca nu le este foame – pentru ca suptul este o activitate calmanta pentru bebelusi. De asemenea, poate fi utila suzeta in astfel de cazuri.

Majoritatea bebelusilor folosesc plansul pentru a comunica si vor continua sa planga sau sa arate ca sunt suparati pana cand un parinte sau un ingrijitor le raspunde nevoilor.

Atentie!

Sunati la medic daca bebelusul:

  • este mai mic de 3 luni si are febra (chiar si febra usoara);
  • plange foarte tare, brusc si de neconsolat, dupa ce a fost in general linistit in primele luni, cu doar cateva accese de plans zilnic;
  • plange si are o fontanela bombata, varsaturi, slabiciune sau lipsa de miscare;
  • refuza sa bea lichide sau suge foarte putin mai mult de 8 ore;
  • nu poate fi calmat, in ciuda faptului ca incerci totul – hranirea, leganarea, schimbarea unui scutec murdar etc.

Plansul aparent nesfarsit poate fi dat de colici, dar cel mai bine este sa fiti siguri ca nu este nimic grav.

cauzele plansului excesiv

Ce facem cand bebelusul plange?

E important sa fim atenti si la alte semne care ne pot ajuta sa identificam cauza. De exemplu, acestea pot fi semne de foame, altele sunt semne ca ii este somn, semne ca e deranjat de sunete sau lumini etc. Pentru a opri imediat plansul, parintii vor ingramadi adesea o strategie peste alta, in succesiune rapida. Acestea pot include leganat, cantat, mangaiat, schimbat pozitie, schimbat scutec, apoi hranit, transmis celuilalt partener etc. –  in acelasi timp sau una dupa alta. Acestea pot uneori sa agite copilul si mai mult. Incercati sa va linistiti si sa desfasurati cate o actiune pe rand, pentru a vedea daca bebelusul se linisteste, cam 5 minute. Daca nu, incercati o alta metoda de linistire.

Nu-ti poti rasfata copilul cu prea multa atentie. Pentru a calma un copil care plange, in primul rand, asigura-te ca nu are febra. Suna imediat medic daca bebelusul are febra. Daca nu are febra, asigura-te ca bebelusului nu ii este foame si are un scutec curat. Daca nici acestea nu sunt cauzele, incearca sa il legeni, sa faci o plimbare scurta cu el, canta-i, vorbeste-i, ofera-i o suzeta. Faptul ca il tii aproape de corpul tau il poate ajuta sa se calmeze. Unii bebelusi pot fi calmati de muzica, miscare etc., in timp ce altii au nevoie de mai putina stimulare.

Niciodata nu zgaltaiti copilul!

Sindromul bebelusului zgaltait (shaken baby syndrome) poate sa apara atunci cand copilul este, asa cum spune si numele, zgaltait. Vasele de sange din capul bebelusului nu pot tolera impactul miscarii si se pot rupe. Zguduirea bebelusului este cauza principala a deceselor cauzate de abuz asupra copiilor si poate duce, de asemenea, la leziuni ale creierului, retard mintal, convulsii sau orbire. Zgaltairea copilului se intampla de obicei atunci cand parintii sau ingrijitorii devin frustrati sau furiosi atunci cand nu sunt capabili sa opreasca plansul copilului. Sindromul copilului zgaltait poate fi prevenit 100%. Citeste mai multe despre sindromul copilului zgaltait.

Bebelusul si plansul de foame

Daca cel mic accepta sanul sau biberonul, cel mai probabil aceasta a fost cauza plansului – foamea. Insa, nu trebuie sa lasam copilul sa ajunga la punctul in care plange de foame. Fiti atenti la semnele de foame ale copilului, precum faptul ca isi suge buzele sau limba, se intoarce catre san, isi misca dintr-o parte in alta capul, isi duce degetele la gura etc.

Colicile si plansul

Daca medicul confirma ca bebelusul are colici, puteti incerca masajul usor. Ajuta la calmare, poate imbunatati somnul si digestia copilului si, de asemenea, ajuta la formarea unei legaturi intre parinte si copil. Citeste aici mai multe despre colici.

plans la bebelus

Ce faci cand nimic nu da rezultate?

Bebelusul este hranit si schimbat. A fost leganat, mangaiat, i-ai cantat, dar tot plange. Ca parinte te simti epuizat, frustrat si coplesit. Toti parintii unui nou-nascut au fost in situatia asta cel putin o data. Cand te apropii de punctul in care simti ca nu mai poti, este bine sa pui copilul intr-un loc sigur, cum ar fi patutul, si sa parasesti camera cateva minute, pana te calmezi. Apeleaza la partener, un membru al familiei sau un prieten de incredere sa preia conducerea pentru cateva momente daca este posibil. In acele minute, fa ceva pentru a incerca sa te relaxezi si sa te calmezi. Incearca sa iti clatesti fata cu apa, respira adanc.

Cu cat ramai mai relaxat, cu atat iti va fi mai usor sa-ti consolezi copilul. Chiar si bebelusii foarte mici sunt sensibili la tensiune si reactioneaza la aceasta prin plans. Emotiile tale vor face diferenta in modul in care reactioneaza copilul. Daca te simti coplesit, deprimat, furios, anxios, copilul tau poate avea dificultati in a se calma.

Ai grija de tine!

Pentru a avea cea mai buna grija de copilul tau, trebuie sa ai grija de tine. Daca bebelusul nu se opreste din plans, este in regula sa-l lasi cateva minute in patut pentru a vedea daca mai plange (durata depinde de varsta copilului). Nu ezita sa soliciti ajutor. Este important sa ne amintim ca mamele care au nascut recent trec prin „al patrulea trimestru”, cand se vindeca de schimbarile emotionale si fizice prin care au trecut. Uneori ai nevoie de o pauza, asa ca cere-i partenerului, unui membru al familiei sau unui prieten sa intervina, astfel incat sa poti iesi cateva ore pentru a lua o pauza.

Nu lua plansul nou-nascutului personal. Copilul nu plange pentru ca esti un parinte rau sau pentru ca nu te place. Toti bebelusii plang, adesea fara nicio cauza aparenta. Nou-nascutii plang de obicei 2-4 ore pe zi. Face parte din adaptarea la aceasta noua viata din afara uterului. Niciun parinte nu isi poate consola copilul de fiecare data cand plange, asa ca nu va asteptati sa fiti voi exceptia. In schimb, adoptati o abordare realista. Ai grija de tine, solicita sprijin, odihneste-te cand ai ocazia si bucura-te de toate acele momente minunate alaturi de copil.

Referinte:
(1) https://www.helpguide.org/articles/parenting-family/when-your-baby-wont-stop-crying.htm
(2) https://kidshealth.org/en/parents/babies-cry.html
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20043859
(4) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Responding-to-Your-Babys-Cries.aspx
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174357/

Articole recomandate

Lasa un comentariu