Probleme ale cordonului ombilical

de Mancas Malina
probleme ale cordonului ombilical

Iata care sunt principalele probleme ale cordonului ombilical, cum pot fi acestea diagnosticate si care sunt riscurile pentru sanatatea fatului si a mamei.

CUPRINS:

1. Ce este cordonul ombilical?
2. Care sunt posibilele probleme ale cordonului ombilical?

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilicalare forma unui tub care face legatura intre mama si fat in timpul sarcinii. Acesta are trei vase de sange: o vena care transporta hrana si oxigenul de la placenta la copil si doua artere care transporta deseurile de la bebelus inapoi la placenta. O substanta numita jeleu sau gelatina Wharton amortizeaza si protejeaza aceste vase. Cordonul ombilical incepe sa se formeze la aproximativ 4 saptamani de sarcina.

Cordonul ombilical furnizeaza sange, oxigen si substante nutritive fatului si transporta dioxid de carbon si alte deseuri inapoi la mama. Daca acest schimb vital este intrerupt sau diminuat, fatul poate suferi defecte congenitale, rani permanente sau chiar deces.

cele mai frecvente probleme ale cordonuloui ombilical

Care sunt posibilele probleme ale cordonului ombilical?

Cordonul ombilical este responsabil pentru transferul alimentelor, oxigenului si deseurilor catre si de la copil la mama. Este alcatuit din vase de sange importante. Problemele cordonului ombilical afecteaza de obicei lungimea, conexiunea sau pozitia cordonului ombilical in interiorul uterului. Exista mai multe probleme ale cordonului ombilical care pot afecta mama si copilul.

O singura artera ombilicala

Aceasta afectiune este in cazul in care cordonului ombilical ii lipseste o artera. In general este putin mai frecventa in sarcinile multiple. Poate fi diagnosticata in primul trimestru, dar este adesea depistata in al doilea trimestru. Daca aceasta afectiune este prezenta, exista riscul de a dezvolta anumite probleme de sanatate. Acestea pot include afectiuni genetice, precum si probleme legate de inima, rinichi si digestie.

Daca medicul detecteaza o problema, va poate recomanda unele teste, cum ar fi ecografii de inalta frecventa sau amniocenteza, astfel incat sa puteti crea planul de tratament potrivit odata ce copilul se naste. Majoritatea medicilor nu considera aceasta problema izolata un factor de risc ridicat pentru a face teste genetice fetale invazive. Cu toate acestea, un screening conventional neinvaziv sau un test de screening ADN fara celule pentru trisomiile 21, 18 si 13 poate fi util.

Insertia velamentoasa

De obicei, vasele de sange ombilicale merg de la placenta, protejata in cordonul ombilical, pana la copil. Cu toate acestea, in 1-2% dintre sarcini, poate aparea o afectiune numita insertie velamentoasa a cordonului ombilical.

Insertia velamentoasa inseamna  insertia cordonului ombilical pe membrane. In aceasta afectiune, cordonul ombilical se termina la cativa centimetri de placenta, cand vasele ombilicale se separa unele de altele si se incruciseaza intre membrane. Problema este mai frecventa atunci cand placenta se fixeaza mai jos in uter peste colul uterin – placenta previa.  Aceasta afectiune poate fi asociata cu greutate mica la nastere, nastere prematura si diferite anomalii congenitale. Insertia velamentoasa poate provoca hemoragii la bebelus in timpul nasterii, dupa ce membranele fetale s-au rupt. Daca se suspecteaza insertia velamentoasa, poate fi necesara o operatie cezariana pentru a evita riscul de ruptura.

probleme cordon ombilical

Vasa previa

Vasa previa este o complicatie a insertiei velamentoase in care vasele de sange ombilicale traverseaza membranele fetale si trec prin spatiul dintre fat si colul uterin. Aceasta este o afectiune foarte grava, deoarece odata ce membranele fetale se rup, vasele de sange expuse se pot rupe, provocand sangerari masive. Acest lucru face ca ritmul cardiac al copilului sa incetineasca si il pune in pericol. Aceste vase de sange nu sunt protejate de cordonul ombilical sau de placenta, asa ca se pot rupe in timpul travaliului. Acest lucru poate provoca sangerare care poate pune viata in pericol pentru copil.  Daca aveti vasa previa cu sangerare vaginala semnificativa, e necesara in general o interventie cezariana pentru a salva viata copilului.

In timpul sarcinii, aceasta afectiune nu prezinta niciun risc. Cu toate acestea, daca vasele se rup in timpul travaliului, exista risc de 50-75% ca bebelusul sa nu supravietuiasca in timpul nasterii. Chiar daca vasele nu se rup, presiunea din timpul travaliului poate reduce oxigenul in timpul nasterii si poate pune copilul in pericol. Cauza este necunoscuta, desi este asociata cu o placenta cazuta si sarcina multipla. Aceasta afectiune este adesea identificata folosind ecografia in timpul sarcinii.

Chisturi de cordon ombilical

Chisturile de cordon ombilical sunt saculeti plini cu lichid care se gasesc in cordonul ombilical. Este cel mai probabil sa se dezvolte in primul trimestru. In general, exista doua tipuri de chisturi – chisturi reale (care contin lichid din embrion si, de obicei, dispar de la sine) si pseudochisturi (care contin lichid din interiorul cordonului ombilical si pot fi legate de anumite probleme genetice). Singura modalitate de a cunoaste diferentele dintre aceste doua tipuri, totusi, este examinarea intr-un laborator de patologie.

probleme frecvente ale cordonului ombilical

Noduri de cordon ombilical

Nodurile de cordon ombilical – cordon innodat – se pot forma la inceputul sarcinii atunci cand copilul se misca in uter. Nodurile apar cel mai des atunci cand cordonul ombilical este prea lung si in sarcinile cu gemeni identici. Un nod de cordon ombilical apare atunci cand copilul se misca intr-un mod care provoaca o bucla in cordon ca si cum ar fi legat. ‌ Astfel, nodurile cordonului sunt cauzate de miscarea sugarului.

Cu toate acestea, unii factori cresc probabilitatea unui nod de cordon ombilical – inclusiv cantitatea scazuta de lichid amniotic, cordon ombilical mai lung‌ si copil mai mic, ce are mai mult spatiu de miscare. De cele mai multe ori, un nod de cordon ombilical nu apare la ecografie. De asemenea, in general nu devine suficient de strans pentru a afecta starea copilului. Cu toate acestea, un nod poate uneori sa afecteze fluxul de sange catre bebelus, privandu-l de oxigen si nutrienti. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului si chiar la deces. In astfel de cazuri poate fi necesara o  nastere prin cezariana pentru a preveni complicatiile.

Prolapsul cordonului ombilical

Prolapsul cordonului ombilical este o afectiune in care cordonul ombilical ajunge in canalul vaginal inaintea fatului in timpul travaliului. Acest lucru poate deveni grav in cazul in care cordonul devine prins si blocheaza oxigenul catre bebelus. Desi este rar, riscul este mai mare daca bebelusul este prematur sau subponderal, daca bebelusul este in pozitie culcata sau cordonul ombilical este prea lung.

Cordon ombilical rasucit in jurul gatului bebelusului

Cordonul ombilical care se infasoara in jurul gatului unui copil se mai numeste si circulara de cordon ombilical. Bebelusii afectati de aceasta problema de obicei se nasc sanatosi, dar uneori problema le poate afecta ritmul cardiac. Cordonul rasucit poate fi vazut la o ecografie si, de obicei, poate aluneca de pe gatul copilului in timpul travaliului si al nasterii. De cele mai multe ori, aceasta conditie nu va cauza probleme.

In cazuri rare, este posibil sa fie necesara inducerea travaliului pentru a asigura o nastere prompta. Un cordon rasucit creste insa riscul de travaliu mai lung, iar copilul risca o scadere a ritmului cardiac in timpul contractiilor. Cand copilul se misca in uter, cordonul se infasoara cu usurinta in diferite parti ale corpului. De fapt, cordonul se poate infasura si desfasura de mai multe ori pe parcursul sarcinii, pe masura ce copilul se intinde si creste. Ca in cazul altor anomalii ale cordonului ombilical, o ecografie diagnosticheaza frecvent aceasta problema. Daca nu este diagnosticata inainte de travaliu, poate deveni evidenta daca ritmul cardiac al bebelusului scade constant cu fiecare contractie.

Compresia de cordon ombilical

Compresia cordonuloui este o alta problema, ce apare cand presiunea blocheaza complet sau partial fluxul sangvin prin cordon. Este o problema grava ce necesita restabilirea rapida a fluxului de sange – pentru ca fatul are nevoie de nutrienti si oxigen. Semnele pot include scaderea miscarilor fetale, batai neregulate ale inimii fetale.

Infectia cordonului ombilical

Infectia poate sa apara in membrane si sa se raspandeasca la cordon, lichid amniotic, placenta sau fat. Infectia specifica a cordonului ombilical se numeste funizita.

Cordon ombilical prea scurt

In cazul in care cordonul ombilical al fatului este prea scurt, miscarile sale pot duce la intinderea sau chiar ruperea cordonului. Poate creste riscul de abruptie placentara.

Referinte:
(1) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=355&language=English
(2) https://www.birthinjuryhelpcenter.org/umbilical-cord-problems.html
(3) https://www.webmd.com/baby/what-to-know-about-umbilical-cord-problems#1

Articole recomandate

Lasa un comentariu