Igiena sanilor in alaptare
In perioada alaptarii e important sa acorzi atentie sanatatii sanilor pentru a preveni anumite probleme. Din cauza fluctuatiilor hormonale si a modificarilor fiziolofice ale sanilor, acestia se modifica atat in timpul sarcinii, cat si ulterior, dupa nastere si in perioada alaptarii.
Principalele probleme ale sanilor in timpul alaptarii sunt:
- angorjarea sanilor – sanii devin tari, sensibili si durerosi;
- mastita – infectie la nivelul sanilor;
- invaginare mamelonara – afecteaza alaptarea;
- galactocel – numit si chist de lapte - inseamna afectarea canalului galactofor.
De asemenea, durerea sau disconfortul la nivelul sanilor pot sa apara din diferite motive, inclusiv:
- atasare incorecta la san a bebelusului;
- mastita sau candida mamara;
- fren lingual scurt la bebelus etc.
Produse pentru igiena sanilor in alaptare
E important sa soliciti ajutor pentru atasarea corecta la san a copilului si alaptarea eficienta. E important sa cureti bine sanii inainte de alaptare, dupa alaptare si nu numai pentru a preveni iritatiile, uscarea mamelonului sau acumularea de lapte matern. Se pot folosi si diferite produse de igiena a sanilor pentru a trata mameloanele iritate sau eventuale fisuri. Poti folosi diferite creme pentru mameloane pentru a reduce disconfortul sau poti folosi cupe pentru sani pentru a evita iritatiile. Acestea se numesc si protectoare pentru mamelon sau protectii silicon pentru san. Tampoanele pentru sani te ajuta sa mentii mameloanele uscate iar pernutele termice pentru sani te ajuta sa iti racoresti sau sa iti incalzesti sanii. De asemenea, se recomanda folosirea unui sutien pentru alaptare pentru mai mult confort si sustinere.
Stocarea laptelui matern
Laptele matern stors (manual sau folosind o pompa de san) trebuie folosit pentru a hrani copilul cu biberonul cat mai repede, altfel trebuie depozitat corect folosind recipiente stocare lapte matern. Se poate tine la temperatura camerei maximum 3-4 ore, sau la frigider aproximativ 72 ore. Uneori, poate fi si congelat – doar laptele proaspat se congeleaza. Pentru stocare se pot folosi diferite recipiente sau pungi, care trebuie etichetate pentru a sti data la care a fost stors. Pentru decongelare, trebuie respectate de asemenea o serie de masuri. Se decongeleaza la frigider, nu la temperatura camerei. Dupa decongelare completa, se incalzese sub jet de apa calda sau cu un incalzitor biberoane. Laptele matern decongelat se foloseste in maximum 24 ore de la decongelare.
Sisteme de protectie mamelon
Sistemele de protectie mamelon alaptare sunt solutia pentru sfarsuri sensibile si dureroase. Astfel, vei putea sa iti alaptezi in continuare bebelusul, avand grija si de sanatatea si confortul tau! Aceste sisteme de protectie sunt utile in caz de mameloane dureroase, fisurate, crapate, dar si sfarcuri plate sau ombilicate. Au o forma speciala, ce se contureaza perfect pe san, pentru a permite contactul dintre bebelus si mama.
Un astfel de produs de protectie mamelon alaptare este confectionat de obicei din silicon moale si sigur, ce se potriveste perfect pe forma mamelonului. Nu are gust si miros, astfel ca nu va afecta gustul laptelui matern. Se mai numesc si aparatoare mamelon. Acopera sfarcul in timpul alaptarii, pentru a conferi protectie in timpul hranirilor.
Tampoanele de protectie pentru sani
Tampoanele absorbante pentru sani sunt extrem de utile pentru mamicile care alapteaza – protejeaza mamolonul si mentin un nivel optim de uscare. Ofera si confort si e bine sa lasa pielea sa respire.
Tampoanele pentru sani pot fi de urmatoarele tipuri:
- tapoane de unica folosinta;
- tampoante reutilizabile lavabile;
- tampoane din silicon.
De obicei sunt in pachete de 30, 60 sau 90 bucati, dar pot fi si pachete mai mici. E foarte importanta si marimea, pentru a se potrivi perfect pe san, fara sa existe scurgeri. De asemenea, conteaza sa aiba o capacitate mare de absorbtie – depinde de material si dimensiune. Alte tipuri de tampoane pentru sani sunt sub forma de pernuta cu gen, cu functie de incalzire sau racire.