Preeclampsia (hipertensiunea in sarcina)

de Mancas Malina
preeclampsia

Preeclampsia se mai numeste si hipertensiune in sarcina – iata care sunt simptomele, de ce apare hipertensiunea in sarcina, care sunt factorii de risc si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este preeclampsia?
2. Simptome
3. Complicatii
4. Cauze si factori de risc
5. Diagnostic
6. Tratament pentru preeclampsie
7. Prevenirea preeclampsiei

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afectiune care poate sa apara in timpul sarcinii, de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina (este o complicatie a sarcinii). Cu toate acestea, simptomele si semnele preeclampsiei pot sa persiste si dupa nastere sau sa apara la scurt timp dupa nastere (preeclampsie postpartum). Dar ce inseamna preeclampsie? Practic, o femeie cu preeclampsie dezvolta tensiune arteriala crescuta si are, de obicei, proteine ​​in urina si umflare (edem) la nivelul picioarelor, mainilor, fetei sau intregului corp. Cand preeclampsia devine severa, poate cauza complicatii pentru mama si fat. Una dintre aceste complicatii este eclampsia, termenul folosit atunci cand se dezvolta convulsii in caz de preeclampsie severa. O alta preocupare este riscul mai mare de accident vascular cerebral in timpul sarcinii si dupa nastere.

De multe ori nu apar simptome ce pot fi sesizate de femeie, si starea e depistata doar prin testarea tensiunii arteriale si a urinei in timpul controalelor medicale.

ce este hipertensiunea in sarcina

Simptome

Preeclampsia se dezvolta uneori fara simptome. Tensiunea arteriala crescuta se poate dezvolta lent sau poate avea un debut brusc. Monitorizarea tensiunii arteriale este o parte importanta a ingrijirii prenatale, deoarece primul semn al preeclampsiei este de obicei o crestere a tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala care depaseste 140/90 mm Hg sau mai mult – masurata in doua ocazii, la distanta de cel putin 4 ore – este considerata anormala. Alte semne si simptome ale preeclampsiei pot include excesul de proteine ​​in urina (proteinurie) sau semne suplimentare de probleme renale.

In plus fata de hipertensiune si proteinurie, semnele si simptomele preeclampsiei pot include umflarea excesiva (edem) a fetei sau a mainilor si o crestere in greutate cu peste 3- 5 kg intr-o saptamana din cauza retentiei de lichide. Femeile afectate pot prezenta, de asemenea, dureri de cap, ameteli, iritabilitate, dificultati de respiratie, scaderea urinarii, dureri abdominale in partea de sus si greata sau varsaturi. Se pot dezvolta probleme sau modificari ale vederii, sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie), vedere neclara sau orbire temporara.

Cand apar simptomele?

Preeclampsia se poate sa apara inca de la 20 de saptamani de sarcina, dar acest lucru este rar. Simptomele incep de cele mai multe ori dupa saptamana 34 de sarcina. In cateva cazuri, simptomele se dezvolta dupa nastere, de obicei in 48 de ore de la nastere. Ele tind sa dispara de la sine, dar pot persista pana la 12 saptamani dupa nastere.

Cand sa mergeti la medic?

Asigurati-va ca mergeti la toate vizitele prenatale, astfel incat medicul sa va poata monitoriza tensiunea arteriala. Adresati-va imediat medicului daca aveti dureri de cap severe, vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, dureri severe la nivelul abdomenului sau dificultati de respiratie severe. Deoarece durerile de cap, greata si durerile sunt probleme frecvente asociate sarcinii, este dificil de stiut cand simptomele noi sunt pur si simplu parte a sarcinii si cand acestea pot indica o problema grava – mai ales daca este prima sarcina. Daca sunteti ingrijorata de simptome, contactati medicul.

tratament preeclampsie

Complicatii

In multe cazuri, simptomele preeclampsiei dispar in cateva zile dupa nastere. Cu toate acestea, in cazuri severe, preeclampsia poate deteriora organele mamei, cum ar fi inima, ficatul si rinichii, si poate duce la complicatii care pun viata in pericol. Tensiunea arteriala extrem de mare la mama poate cauza sangerari la nivelul creierului (accident vascular cerebral hemoragic). Efectele tensiunii arteriale crescute asupra creierului (encefalopatie hipertensiva) pot duce, de asemenea, la convulsii. Daca apar convulsii, se considera ca starea s-a agravat spre eclampsie, ceea ce poate duce la coma.

Intre 10 – 20% dintre femeile cu preeclampsie severa dezvolta o alta complicatie care poate pune viata in pericol, numita sindromul HELLP. Inseamna hemoliza (descompunere prematura a celulelor sangvine rosii), niveluri crescute ale enzimelor hepatice si trombocite scazute, care sunt caracteristicile cheie ale acestei afectiuni.

Preeclampsia – complicatii pentru fat

Preeclampsia severa poate afecta, de asemenea, fatul, cu afectarea fluxului de sange si oxigen care pot duce la probleme de crestere sau la deces la nastere. Sugarii nascuti prematur din cauza preeclampsiei pot avea complicatii asociate cu prematuritatea, cum ar fi probleme de respiratie cauzate de plamani subdezvoltati.

Nasterea prin cezariana poate fi necesara daca exista probleme clinice sau obstetricale care necesita o nastere rapida. In caz contrar, medicul va poate recomanda o nastere vaginala programata.

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta. In general, se considera ca exista o problema cu dezvoltarea placentei, deoarece vasele de sange care o alimenteaza sunt mai inguste decat in ​​mod normal si raspund diferit la semnalele hormonale. Deoarece vasele de sange sunt mai inguste decat in ​​mod normal, fluxul sangvin este limitat. Vasele de sange se pot dezvolta astfel din diferite cauze, factorii de risc fiind deteriorarea vaselor de sange, flux insuficient de sange catre uter, probleme ale sistemului imunitar sau factori genetici.

  • factori genetici – exista ipoteza ca structura genetica a fatului ar putea fi unul dintre factorii care predispun o sarcina la preeclampsie;
  • probleme cu vasele de sange – vasele de sange la unele femei se contracta in timpul sarcinii in loc sa se largeasca (asa cum se intampla de obicei) si ca urmare a acestui defect al vaselor de sange, e afectata alimentarea cu sange la organe precum rinichii si ficatul, ducand la preeclampsie;
  • tulburari autoimune – o teorie este ca organismul femeii devine sensibilizat la bebelus si la placenta, si aceasta sensibilitate provoaca o reactie in corpul mamei care ii poate afecta sangele si vasele de sange.

Factori de risc

Exista, de asemenea, factori de risc care pot creste riscul de a dezvolta preeclampsie. Acestia includ:

  • sarcina multipla;
  • varsta peste 35 ani;
  • sarcina in adolescenta;
  • prima sarcina;
  • obezitate;
  • istoric de hipertensiune arteriala;
  • istoric de diabet;
  • istoric de sindromul ovarelor polichistice;
  • deficit de vitamina E, vitamina C sau magneziu.

Diagnostic

Ingrijirea prenatala este cea mai buna modalitate de a depista preeclampsia in stadii incipiente. Deoarece preeclampsia nu provoaca intotdeauna simptome vizibile, este esential ca toate femeile insarcinate sa mearga la toate controalele medicale in timpul sarcinii pentru ingrijirea prenatala. Acest lucru ofera cele mai mari sanse de a diagnostica si gestiona preeclampsia inainte ca aceasta sa devina severa. Medicul sau moasa va masura tensiunea arteriala si va testa urina pentru proteine ​​la fiecare vizita prenatala. Daca medicul suspecteaza preeclampsie, va face teste de sange si urina pentru a face un diagnostic, care va arata daca aveti proteine ​​in urina (proteinurie), enzime hepatice anormal de ridicate sau un numar de trombocite mai mic de 100.000.

Eclampsia este diagnosticata atunci cand o femeie cu preeclampsie are convulsii. Aceste crize apar de obicei la femeile care au preeclampsie severa, desi pot aparea si in preeclampsie. Eclampsia se poate sa apara si la scurt timp dupa ce o femeie naste. Aproximativ 30 – 50% dintre pacientele cu eclampsie au, de asemenea, sindromul HELLP.

Criterii de diagnostic

Nu exista niciun test de sange disponibil in prezent pentru a determina daca cineva are sau nu preeclampsie. Deoarece nu este disponibil un test de sange simplu, iata cum se stabileste diagnosticul si severitatea:

  • preeclampsia fara caracteristici severe (ceea ce se numea inainte „preeclampsie usoara”) se caracterizeaza prin tensiunea arteriala de 140/90 sau mai mare, umflare, in special a bratelor sau a fetei, care se reflecta intr-o crestere in greutate mai mare decat se astepta, care este rezultatul retentiei de fluide, precum si proteine ​​in urina;
  • preeclampsia ce are caracteristici severe (denumita anterior „preeclampsie severa”) se caracterizeaza prin tensiunea arteriala de 160/110 mmHg sau mai mare in mai mult de o citire separata de cel putin 6 ore si proteinurie SAU tensiunea arteriala de 140/90 mmHg sau mai mare si simptome sau semne de deteriorare continua a organelor interne, cum ar fi cefalee severa, modificari ale vederii, scaderea cantitatii de urina, dureri abdominale, lichid in plamani si dureri pelvine, semne ale sindromului „HELLP”, ceea ce inseamna ca ficatul si sistemele de coagulare a sangelui nu functioneaza corect.

simptome preeclampsie

Tratament pentru preeclampsie

Tratamentul recomandat pentru preeclampsie in timpul sarcinii este nasterea copilului. In majoritatea cazurilor, acest lucru previne progresul bolii.

Nasterea in caz de preeclampsie

Daca sunteti in saptamana 37 de sarcina sau mai mult, medicul poate induce travaliul. In acest moment, bebelusul s-a dezvoltat suficient si nu este considerat prematur. Daca aveti preeclampsie inainte de saptamana 37 de sarcina, medicul va lua in considerare atat sanatatea mamei, cat si sanatatea bebelusului , in momentul in care va decide momentul nasterii. Acest lucru depinde de multi factori, inclusiv varsta gestationala a bebelusului, daca a inceput sau nu travaliul si cat de severa a devenit boala.

Alte tratamente in timpul sarcinii

In unele cazuri, vi se pot administra medicamente pentru a scadea tensiunea arteriala. De asemenea, se pot administra medicamente pentru a preveni convulsiile, o posibila complicatie a preeclampsiei. Se pot administra medicamente intravenoase (IV) pentru scaderea tensiunii arteriale sau injectii cu steroizi pentru a ajuta plamanii bebelusului sa se dezvolte mai repede.

Astfel, exemple de medicamente care pot fi recomandate includ:

  • antihipertensive – acestea sunt utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale;
  • anticonvulsive – in cazurile severe, aceste medicamente sunt utilizate pentru a preveni o criza;
  • corticosteroizi – daca mama are preeclampsie sau sindrom HELLP, aceste medicamente pot imbunatati functionarea trombocitelor si a ficatului (pot prelungi sarcina si accelereaza dezvoltarea plamanilor bebelusului, ceea ce este important daca se va naste prematur).

Tratamentul preeclampsiei este ghidat de severitatea problemei.

Odihna – necesara in caz de preeclampsie

Daca femeia nu este pe sfarsitul sarcinii si simptomele sunt usoare, medicul poate recomanda mai multa odihna in pat. Odihna ajuta la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce la randul sau creste fluxul de sange catre placenta, si aduce beneficii copilului. Activitatile fizice vor fi strict limitate. In cazurile severe, femeia trebuie sa fie internata in spital si sa i se ofere repaus continuu la pat, unde va fi monitorizata indeaproape.

Tratamente dupa nastere

Dupa nastere, simptomele preeclampsiei dispar, de obicei. De asemenea, functia ficatului si a rinichilor revine la normal in cateva luni. Cu toate acestea, in unele cazuri, tensiunea arteriala poate creste din nou la cateva zile dupa nastere. Din acest motiv, sunt necesare controale periodice pentru a monitoriza valoarea tensiunii arteriale chiar si dupa nasterea copilului. Desi rara, preeclampsia poate aparea in perioada postpartum dupa o sarcina normala.

Prevenirea preeclampsiei

Inca se studiaza modalitati de prevenire a preeclampsiei, dar pana acum nu au aparut strategii clare. Consumul de mai putina sare, schimbarea activitatilor, restrictionarea caloriilor sau consumul de usturoi sau ulei de peste nu reduc riscul. De asemenea, cresterea aportului de vitamine C si E nu s-a dovedit a avea un beneficiu clar. Unele studii au raportat o asociere intre deficitul de vitamina D si un risc crescut de preeclampsie. Dar, in timp ce unele studii au aratat o asociere intre administrarea de suplimente de vitamina D si un risc mai mic de preeclampsie, altele nu au reusit sa stabileasca exact conexiunea.

Cu toate acestea, in anumite cazuri, puteti reduce riscul de preeclampsie prin urmatoarele moduri:

  • aspirina in doze mici – in cazul anumitor factori de risc – inclusiv antecedente de preeclampsie, o sarcina multipla, hipertensiune arteriala cronica, boli de rinichi, diabet sau boli autoimune – medicul va poate recomanda zilnic o doza mica de aspirina dupa saptamana 12 de sarcina;
  • suplimente de calciu – femeile care au deficit de calciu inainte de sarcina – si care nu primesc suficient calciu in timpul sarcinii din alimentatie – ar putea beneficia de suplimente de calciu pentru a preveni preeclampsia.

Se recomanda o hidratare corecta in sarcina, evitarea alimentelor prajite sau procesate, evitarea excesului de sare si evitarea alcoolului si a cofeinei. De asemenea, se recomanda un stil de viata activ, odihna suficienta si respectarea recomandarilor si a tratamentelor prescrise de medic.

Este important sa NU luati medicamente, vitamine sau suplimente fara sa discutati mai intai cu medicul.

Odata ce aflati ca sunteti gravida, aveti grija de sanatatea voastra si a copilului printr-un stil de viata sanatos si controale medicale regulate. Daca preeclampsia este depistata devreme, puteti lucra impreuna cu echipa medicala pentru a preveni complicatiile.

Referinte:
(1) https://ghr.nlm.nih.gov/condition/preeclampsia
(2) https://www.health.harvard.edu/a_to_z/preeclampsia-and-eclampsia-a-to-z
(3) https://www.healthline.com/health/preeclampsia
(4) https://www.webmd.com/baby/preeclampsia-eclampsia
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pre-eclampsia
(6) https://www.acog.org/patient-resources/faqs/pregnancy/preeclampsia-and-high-blood-pressure-during-pregnancy
(7) https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-72032017000900496&lng=en&nrm=iso
(8) https://www.preeclampsia.org/what-is-preeclampsia

Articole recomandate

Lasa un comentariu