Puseurile de crestere

de Mancas Malina
puseurile de crestere

Puseurile de crestere sunt etape de crestere accelerata la bebelusi. Iata care sunt semnele unui puseu de crestere, cand au loc acestea si sfaturi pentru parinti.

CUPRINS:

1. Ce sunt puseurile de crestere?
2. Cand au loc puseurile de crestere?
3. Care sunt semnele unui puseu de crestere?
4. Sfaturi pentru parinti

Ce sunt puseurile de crestere?

Puseurile de crestere sunt o serie de etape in dezvoltarea copilului, cand cel mic are un ritm mai rapid de crestere in greutate si inaltime, intr-un timp mai scurt. In aceste etape, copilul poate necesita hraniri mai dese si o cantitate mai mare de hrana pentru a satisface cerintele corpului de crestere rapida. De asemenea, tiparele de somn se pot modifica si copilul poate fi mai agitat decat de obicei. Aceste etape de crestere accelerata sunt insotite astfel de modificari alimentare, de somn si de comportament.

Puseurile de crestere dureaza de obicei cateva zile. Multi bebelusi sunt mai agitati in timpul puseurilor si vor sa suga mai mult si mai des. Prin suptul mai des va creste si productia de lapte. Retineti ca alaptarea functioneaza pe principiul de cerere si oferta, astfel ca vei putea tine pasul cu nevoile bebelusului.

ce sunt puseurile de crestere

Cand au loc puseurile de crestere?

Puseurile de crestere dureaza de obicei 1-3 zile, desi uneori pot dura pana la o saptamana. Desi fiecare copil este unic, probabil ca veti experimenta destul de multe puseuri de crestere in primul an. Iata cand este posibil sa observati puseuri de crestere la bebelus:

  • la 7-10 zile;
  • la 2-3 saptamani;
  • la 4-6 saptamani;
  • la 3 luni;
  • la 4 luni;
  • la 6 luni;
  • la 9 luni.

Puseul de crestere de la 7-10 zile de la nastere este primul puseu de crestere. In aceasta etapa, copilul de obicei recastiga greutatea pierduta imediat dupa nastere. Urmatorul puseu, la 2-3 saptamani, este marcat de o dezvoltare fizica mai accelerata si copilul poate fi mai agitat. Urmatorul puseu – puseu crestere 4-6 saptamani este de obicei cel mai vizibil si usor de obsevat. Cererea de hrana poate fi mai mare. Mai exista puseu crestere 3 luni, puseu crestere 4 luni si puseu crestere 6 luni, cand copilul prezinta o nevoie mai mare de hrana si poate avea, de asemenea, un somn mai agitat. Alta etapa este puseu de crestere 9 luni, asociat adesea si cu un salt de dezvoltare.

Care sunt semnele unui puseu de crestere?

Ce se intampla in timpul unui puseu de crestere? In timpul unui puseu de crestere, bebelusul va creste in greutate, in lungime si va creste si circumferinta capului mai repede decat de obicei. Poate, de asemenea, sa aiba loc simultan si un salt mental.

crestere rapida bebelusi

Iata cum sa recunoasteti un puseu de crestere:

Bebelusul vrea sa suga la san mai des si mai mult

Daca alaptezi copilul la fiecare 3 ore, bebelusul poate acum sa vrea sa suga la fiecare ora sau la 2 ore. Cu cat bebelusul suge mai des, cu atat este stimulata productia de lapte pentru a tine pasul cu apetitul in crestere. Copiii mai mari vor vrea, de asemenea, sa suga mai mult si sa consume mai multe solide daca s-a inceput diversificarea. Daca bebelusul este brusc foarte interesat de hranire sau nu pare la fel de multumit dupa ce si-a terminat sticla de lapte matern sau formula, este posibil sa aiba un apetit crescut pentru a se potrivi cu cerintele corpului in crestere.

Modificari ale somnului

Chiar daca bebelusul avea un tipar de somn, mai ales noaptea, in timpul unui puseu de crestere pot aparea treziri nocturne dese si copilul poate fi mai agitat si se poate trezi mai des din somn. Chiar inainte si in timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate fi mult mai somnoros decat de obicei. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, insa exista anumite teorii. De exemplu, hormonul de crestere uman (HGH) este produs in creier in timpul somnului. Acesta este crucial pentru crestere, astfel incat somnul sustine cresterea copilului.

Modificari de comportament

In timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate fi mai agitat decat de obicei. Poate plange mai des, poate fi agitat si vrea sa stea doar in brate. E posibil ca bebe sa se simta obosit sau coplesit pe masura ce au loc aceste etape ale cresterii. Exista, de asemenea, o teorie conform careia schimbarile comportamentale pot fi un semn ca urmeaza sa aiba loc un salt de dezvoltare. 

Unii bebelusi trec prin puseurile de crestere fara a prezenta semne evidente.

Sfaturi pentru parinti

In primul rand, e important sa ai grija de tine. Nu e deloc usor sa faci fata acestor cerinte mai mari de hrana si problemelor de somn. Astfel, asigura-te ca bei suficienta apa pentru a te mentine hidratata si solicita ajutorul partenerului. Orice ai face, nu renunta acum la alaptare. Cand bebelusul pare mai infometat decat in ​​mod normal, s-ar putea sa iti faci griji ca nu primeste suficient lapte si te poti gandi sa renunti la alaptare. Insa, aceste hraniri temporare foarte dese sunt de fapt felul prin care bebe creste cantitatea de lapte pentru a tine pasul cu apetitul crescut.

Ce ar trebui sa fac in timpul unui puseu de crestere? Raspundeti la indicatiile bebelusului si incercati sa ii oferiti ceea ce are nevoie, fie ca este vorba de hrana suplimentara, de somn sau timp de liniste si alint.

hranirea in timpul unui puseu

Sfaturi privind alimentatia

Se recomanda adesea hranirea la cerere, mai ales daca faceai asa si inainte. Acest puseu va dura in mod obisnuit doar cateva zile, iar hranirile suplimentare va asigura ca productia de lapte satisface nevoile copilului. Daca micutul consuma lapte praf sau lapte stors in biberon, poti creste putin cantitatea de lapte, la recomandarea medicului – poti creste putin cantitatea la fiecare hranire sau poti adauga o masa suplimentara.

Sfaturi privind hranirea copilului in timpul puseurilor de crestere

Daca cel mic e hranit la san, poate fi nevoie sa cresteti numarul hranirilor la san sau durata lor. Depinde si de flux, de timpul dintre hraniri si de puterea de supt a bebelusului. Retineti ca alaptarea functioneaza pe principiul de cerere si oferta. Se recomanda mai ales in aceste etape hranirea la cerere. Daca e hranit cu biberonul, poate fi nevoie sa cresteti cantitatea de formula. Retineti ca aceasta crestere a cantitatii de hrana trebuie sa se faca treptat. Pastrati ritmul natural zilnic al hranirilor (in functie de varsta), si cresteti usor volumul de formula cu 10 ml pentru 2-3 hraniri intr-o perioada de 24 de ore. Retineti ca, desi 10 ml nu ni se pare prea mult pentru adulti, este o crestere destul de mare si o schimbare pentru digestia nou-nascutilor, astfel incat cresterea mica si lenta este optiunea sanatoasa atunci cand se ofera formula.

NU pregatiti laptele praf mai concentrat adaugand mai putina apa in formula bebelusului si NU cresteti prea mult cantitatea de lapte praf oferita. Discutati cu medicul pediatru pentru recomandari privind hranirea bebelusului in etapele de crestere rapida.

Sfaturi privind somnul

Procesul de adormire poate fi mai dificil, astfel ca inarmeaza-te cu rabdare. Este important sa mentineti rutina si programul obisnuit de culcare, atunci cand este posibil. Copilul poate dormi mai mult in timpul puseurilor, iar acest lucru este normal. Nu este recomandat sa treziti bebelusul care doarme pentru a-l alapta.

Nu in ultimul rand, fii rabdatoare. Ofera-i toata iubirea si grija ta, chiar daca e mofturos si mai agitat. De asemenea, ai grija de tine. Nu doar bebelusul trece prin aceste schimbari. Poate fi greu si pentru tine. Acorda atentie propriilor nevoi de hrana si odihna. In plus, acorda atentie sanatatii generale a bebelusului. Intrucat bebelusii nu ne pot spune cum se simt si daca ii doare ceva, este greu sa stim cu siguranta cand exista o anumita problema. Daca cel mic se confrunta cu alte simptome pe langa cele descrise mai sus, ia in considerare ca poate fi o alta problema, nu un puseu. Astfel, daca bebe prezinta semne de boala, cum ar fi febra, eruptii cutanate, deshidratare (mai putine scutece umede sau scaune) sau alte probleme, discuta cu medicul pediatru.

Atentie!

Puseurile de crestere pot fi frustrante si epuizante, dar retineti ca sunt temporare si esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului. Cu toate acestea, daca bebelusul prezinta semne de boala si nu suge sau plange foarte mult, poate fi ceva mai mult decat o simpla etapa de crestere. Cel mai bine este sa discutati cu medicul pediatru.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-growth-spurts.aspx
(2) https://www.babycentre.co.uk/a25012757/baby-growth-spurts
(3) https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts
(4) https://www.verywellfamily.com/breastfeeding-during-a-babys-growth-spurt-431730

Articole recomandate

Lasa un comentariu