Anemia la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
anemia la copii

Anemia la copii este frecventa, mai ales anemia cu deficit de fier. Iata care sunt cauzele, simptomele de anemie, ce solutii exista pentru tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este anemia la copii?
2. Semne si simptome ale anemiei
3. Cauzele anemiei
4. Tipuri de anemie
5. Diagnosticarea anemiei la copii
6. Tratament anemie
7. Prevenirea anemiei la copii

Ce este anemia la copii?

Anemia este lipsa hemoglobinei sau a celulelor sangvine rosii din organism. Asta inseamna ca nu exista suficienta alimentare cu oxigen in organism. Acest lucru poate provoca paloare, oboseala sau slabiciune. Problema aceasta apare practic cand corpul copilului distruge, pierde sau nu produce celule sangvine rosii suficient de repede. Anemia este frecventa la copiii mici si la adolescenti, cand etapele de crestere rapida necesita mai mult fier si alti nutrienti decat in ​​mod normal.

ce este anemia

Semne si simptome ale anemiei

Simptomele depind de severitatea anemiei si de cauza acesteia. Depinde si de cat de bine se adapteaza corpul unui copil la un nivel scazut de hemoglobina. Simptomele pot include:

  • pielea palida, deoarece hemoglobina ii confera sangelui culoarea rosie;
  • lipsa de energie, din cauza oxigenului redus in organism;
  • marginea pleoapelor si patul unghial pot fi mai putin roz decat in ​​mod normal;
  • iritabilitate;
  • slabiciune usoara;
  • respiratie scurta dupa efort sau joc, din cauza lipsei de oxigen din organism.

Alte semne si simptome pot include ameteli, sindromul picioarelor nelinistite, cresterea frecventei cardiace, durere de cap, icter sau ingalbenirea pielii, a ochilor si a gurii.

Cauzele anemiei

O persoana poate dezvolta anemie daca:

  1. nu se produc suficiente celule sangvine rosii;
  2. sunt distruse prea repede prea multe celule sangvine rosii;
  3. se pierd prea multe celule sangvine rosii (din cauza sangerarii).

Cand nu se produc suficiente globule rosii, poate fi din cauza lipsei de fier. Fierul este un nutrient gasit in carne, leguminoase si legume cu frunze verzi. Fara fier, corpul nu poate produce hemoglobina. Anemia se poate dezvolta si daca maduva osoasa nu functioneaza corect – din cauza unei infectii sau a unei boli, cum ar fi boala renala. Unele medicamente, cum ar fi chimioterapia pentru cancer, pot impiedica maduva osoasa sa produca suficiente globule rosii.

Uneori, sunt distruse prea multe globule rosii si maduva osoasa nu poate tine pasul cu cererea crescuta. Un motiv pentru care globulele rosii sunt distruse este ca forma lor se schimba. Globulele rosii din sange trebuie sa fie rotunde si plate ca discurile. Aceasta este o forma perfecta pentru a se deplasa prin spatii inguste. Insa, daca forma se schimba, celulele sangvine se pot lipi si se pot rupe mai usor. In alte cazuri, sistemul imunitar al organismului poate distruge globulele rosii.

Cand exista pierderi de sange, maduva osoasa poate produce mai mult sange, astfel incat sa nu dezvoltati anemie. Insa, in caz de hemoragii severe, este posibil ca maduva osoasa sa nu poata inlocui celulele rosii suficient de repede. De asemenea, pierderi mici de sange pe o perioada lunga de timp pot duce, de asemenea, la anemie – in caz de menstruatii intense sau probleme intestinale.

simptomele anemiei la copii

Tipuri de anemie

Exista mai multe tipuri de anemie. In general, acestea sunt clasificate dupa cauza.

Anemiile legate de nutritie

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Este cauzata de lipsa de fier din alimentatie. Fierul este necesar pentru a produce hemoglobina. Sugarii hraniti numai cu lapte matern, formule de lapte fara fier sau lapte integral de vaca pot fi expusi riscului de deficit de fier dupa varsta de 6 luni. Formulele pentru sugari trebuie imbogatite cu fier daca bebelusul nu mananca deocamdata alimente solide.

Mamele, dupa nastere, au rezerve de fier pentru bebelusii lor pana la 6 luni cand se recomanda alimente solide cu un continut ridicat de fier. Fierul din laptele matern este bine absorbit. De aceea, alaptarea trebuie mentinuta si dupa introducerea alimentelor solide, pana la varsta de 2 ani. Deficitul de fier poate fi cauzat de pierderea de sange. Asta inseamna ca fetele adolescente sunt expuse riscului de anemie daca au menstruatii lungi sau foarte intense.

Anemia cu deficit de vitamine este data de o lipsa de acid folic, vitamina B12 sau vitamina E  in dieta. Organismul are nevoie de toti acesti nutrienti pentru a produce hemoglobina.

Anemiile date de alte boli

Anemia falciforma este o boala mostenita care face ca eritrocitele sa aiba o forma anormala. Aceste celule nu pot sa circule prin corp. Asta poate duce la probleme cu livrarea de oxigen in organism. Anemiile asociate unor boli cronice pot fi cauzate de insuficienta renala, cancer si boala Crohn. Anemia poate fi, de asemenea, cauzata de boli ale maduvei osoase si de boli autoimune, cum ar fi lupusul. Anemia aplastica este o boala rara si grava care face ca organismul sa nu mai produca suficiente celule sangvine noi. Un copil se poate naste cu aceasta forma de anemie sau o poate dezvolta dupa o infectie virala sau expunerea la un medicament.

Anemii din alte cauze

Anemia poate fi uneori cauzata de sangerari, fie acute, fie cronice. Anemia asociata pierderii cronice de sange este mai frecventa in tractul gastro-intestinal – este adesea cauzata de alergia la proteinele din laptele de vaca.

Factori de risc pentru anemie

Exista unele grupuri de copii care prezinta un risc mai mare de a dezvolta anemie. Factorii care pot creste riscul de anemie includ:

  • copil prematur sau cu greutate mica la nastere;
  • saracie;
  • obezitate sau probleme de alimentatie;
  • consum excesiv de lapte de vaca;
  • hranirea cu biberonul dupa varsta de 18 luni.

diagnosticarea anemiei

Diagnosticarea anemiei la copii

Anemia este o problema frecventa la copii. Un copil anemic nu are suficiente globule rosii sau nici suficienta hemoglobina. Hemoglobina este un tip special de proteina ​​din celulele sangvine rosii.

Depistarea anemiei este o parte importanta a ingrijirii unei copil. Multe probleme cauzate de anemie pot fi prevenite atunci cand anemia la copii este diagnosticata intr-un stadiu incipient. In majoritatea cazurilor, anemia poate fi diagnosticata prin cateva analize de sange. Daca nivelul hemoglobinei este scazut, sunt necesare mai multe teste pentru a determina tipul de anemie. Daca un copil are factori de risc la orice varsta, ar trebui sa se faca un test pentru anemie.

Se testeaza hemoglobina si hematocritul – este adesea primul test de screening pentru anemie la copii. Masoara cantitatea de hemoglobina si celule sangvine rosii. Hemoleucograma completa analizeaza globulele rosii din sange, trombocitele si uneori reticulocitele. Include hemoglobina si hematocrit si mai multe detalii despre celulele sangvine. Se face si frotiu de sange periferic – o mica proba de sange este examinata la microscop pentru a vedea daca arata normal.

Probele de sange se iau din vena, astfel ca analizele de sange pot provoca un pic de disconfort in timp ce acul este introdus.

Tratament anemie

Primii pasi pentru tratament sunt identificarea cauzelor anemiei si apoi stabilirea celei mai bune modalitati de gestionare a problemei. E nevoie adesea de readucerea la normal a numarului de globule rosii sau a nivelului de hemoglobina.

Tratamentul pentru anemie depinde de cauza. La copii, cea mai frecventa cauza a anemiei este ca nu se consuma suficient fier in dieta. Unii copii ar putea avea nevoie sa ia suplimente cu fier pentru a ajuta corpul sa produca mai multe globule rosii. De asemenea, este important sa se consume mai multe alimente bogate in fier, cum ar fi carne, cereale si cerealele fortificate, fasole si tofu.

Anemia cauzata de o infectie va disparea de obicei atunci cand infectia este tratata.

Optiuni de tratament

Tratamentul va depinde de cauza anemiei si de tipul si severitatea acesteia. Tratamentul poate include una sau cateva dintre urmatoarele:

  • modificari alimentare si suplimente pentru a remedia deficienta de fier si alte vitamine;
  • medicamente – pot impiedica organismul sa distruga globulele rosii si pot ajuta maduva sa produca mai multe globule;
  • transfuzii de sange – ii pot oferi copilului globule rosii sanatoase daca anemia e severa;
  • transplant de maduva osoasa sau celule stem – ajuta corpul copilului sa produca globule rosii sanatoase si pot fi utilizate pentru tratarea anemiilor severe specifice;
  • poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a opri sangerarea interna sau o interventie chirurgicala de indepartare a splinei daca are o splina marita sau bolnava ce provoaca anemie;
  • oprirea unui medicament care provoaca anemie.

Cele mai multe tipuri de anemie sunt tratabile. Poate dura ceva timp pana cand simptomele dispar, astfel incat recuperarea are loc treptat.

tratament anemie

 

Care sunt posibilele complicatii ale anemiei la copii?

Complicatiile anemiei depind de cauzele acesteia. Unele tipuri au putine complicatii, dar altele au complicatii frecvente si grave. Unele anemii pot provoca:

  • probleme de crestere si dezvoltare;
  • dureri articulare si umflaturi;
  • probleme ale maduvei osoase.

Prevenirea anemiei la copii

Anemia cu deficit de fier si alte anemii nutritionale pot fi prevenite prin asigurarea faptului ca cel mic are o dieta bine echilibrata.

Iata modalitati de prevenire a anemiilor nutritionale:

  • Nu ii dati copilului lapte de vaca pana la varsta de peste 12 luni. Daca ii dati lapte de vaca inainte de aceasta varsta, poate creste riscul de pierderi de sange in scaun si poate, de asemenea, sa scada cantitatea de fier absorbita in intestin.
  • Daca alaptati, bebe va avea o cantitate adecvata de fier pana la varsta de cel putin 4 luni. De la varsta de 4 luni, sugarii alaptati trebuie sa beneficieze de suplimente de fier pana consuma suficiente alimente ca parte a diversificarii. Suplimentele se iau doar la recomandarile medicului.
  • Daca hraniti bebelusul cu lapte praf, alegeti o formula cu fier adaugat. Formula cu continut scazut de fier poate duce la anemie cu deficit de fier. Alegeti formula de lapte praf la recomandarile medicului.
  • Dupa varsta de 12 luni, evitati sa-i dati copilului mai mult de 2 cani pe zi cu lapte de vaca integral. Laptele are un continut scazut de fier si poate duce la senzatie de plenitudine gastica, astfel ca cel mic nu va mai consuma suficiente alimente bogate in fier.
  • Copiii mai mari trebuie sa aiba o dieta bine echilibrata cu alimente care contin fier. Se recomanda alimente bogate in vitamina C, care cresc absorbtia fierului.

surse de fier

Alimente bogate in fier

Exista doua tipuri de fier – fier heme gasit in produse de origine animala (e absorbit mai usor) si fier non-heme din unele produse de origine animala si produse de origine vegetala (ca leguminoasele si cerealele) – se absoarbe mai greu. Fierul din laptele matern este bine absorbit. De la 6 luni, copilul are nevoie de mai mult fier – alimente bogate in fier odata cu diversificarea.

Alimentele cu cel mai mare continut de fier sunt:

  • ficat de pui, de porc sau de vita;
  • carne rosie – carne de porc slaba, carne de vita slaba;
  • carne de pui;
  • peste;
  • galbenus de out fiert tare;
  • sardine;
  • soia si alte leguminoase;
  • caju, fistic, nuci, migdale;
  • orez brun, paste integrale, fulgi de grau;
  • fructe deshidratate – caise, curmale, stafide, smochine, prune;
  • varza kale, spanac, alge uscate.

Absorbitia fierului poate fi crescuta consumand aceste alimente impreuna cu surse de vitamina C. Alimentele care reduc absorbtia fierului sunt cafeaua, ceaiul, taratele neprocesate etc.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chronic/Pages/Anemia-and-Your-Child.aspx
(2) https://kidshealth.org/en/parents/anemia.html
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/iron-deficiency/art-20045634
(4) https://www.aafp.org/afp/2010/0615/p1462.html
(5) https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/blood-marrow/anemia-irondeficiency
(6) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
(7) https://www.hematology.org/education/patients/anemia/iron-deficiency

Articole recomandate

Lasa un comentariu