Caria de biberon – cauze, tratament, preventie

de Mancas Malina
caria de biberon

Caria de biberon este o problema care poate aparea la sugari, de obicei cand cei mici adorm cu biberonul in gura. Iata care sunt alte cauze, simptome, precum si metode de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este caria de biberon?
2. De ce apare caria de biberon?
3. Semne si simptome
4. Tratament pentru caria de biberon
5. Prevenirea cariilor de biberon

Ce este caria de biberon?

Mentinerea sanatatii dintilor de lapte este extrem de importanta. Desi dintii de lapte vor cadea si vor fi in cele din urma inlocuiti, intre timp au o serie de functii cruciale. Dintii de lapte ajuta la vorbire, ajuta copilul sa mestece corect alimentele, asigura fizionomia si vor asigura pozitia corecta a dintilor permanenti. Atunci cand dintii de lapte cad prematur din cauza afectarii sau a unor traumatisme, dintii adiacenti se deplaseaza pentru a umple golul. Acest fenomen poate duce la afectarea dintilor permanent si afecteaza aspectul ulterior.

Bebelusii sunt expusi riscului de aparitie a cariilor dentare imediat ce apare primul dintisor, de obicei in jurul varstei de 6 luni. Din acest motiv, se recomanda o ingrijire orala corecta de la aparitia primului dinte (eruptia dentara) si chiar inainte de asta.

Carie de biberon este termenul folosit pentru a descrie cariile din prima parte a copilariei, ce apar la sugari si copii mici. Poate afecta orice dinte, dar este mai frecvent intalnita la dintii frontali ai maxilarului superior. Daca problema devine severa, medicul dentist se poate sa nu reuseasca sa salveze dintele afectat.

ce este caria de biberon

De ce apare caria de biberon?

Cauza generala pentru caria de biberon este interactiunea patogenilor precum Streptococcus mutans asupra produselor alimentare zaharate sau a carbohidratilor fermentabili care produc acid lactic. Acestia erodeaza smaltul dintilor provocand demineralizare. Daca problema e lasata netratata, repercusiunile asupra sanatatii si calitatii vietii copilului pot fi grave.

Bacteriile producatoare de acid din cavitatea bucala provoaca astfel cariile dentare. Initial, aceste bacterii pot fi transmise de la mama sau tata la bebelus prin saliva – cand parintii impart o lingura cu bebelusul sau incearca sa curete suzeta cu gura. Cea mai importanta cauza a cariilor de biberon este, insa, expunerea frecventa la lichide indulcite. Aceste lichide includ lapte matern, formula de lapte pentru bebelusi, suc, apa indulcita, ceai etc.

Riscul este mai mare cand lichidele indulcite sunt folosite ca bautura inainte de culcare sau ca cel mic sa adoarma – copilul adoarme cu biberonul in gura. Bacteriile orale se hranesc cu zaharurile din zona dintilor si apoi emit acizi nocivi. Acesti acizi ataca smaltul dintilor si il afecteaza, rezultand cariile. In plus, riscul creste in cazul copiilor care nu beneficiaza de o cantitate adecvata de fluor. Fluorul protejeaza smaltul dintilor, reducand simultan pierderile de minerale.

Semne si simptome

Uneori, cariile dentare pot sa apara imediat dupa eruptia primului dinte al bebelusului si pot trece neobservate. Unele dintre simptomele comune ale cariilor dentare includ:

  • pete albe pe dinti ca urmare a demineralizarii dintilor;
  • pete vizibile maronii sau negre pe dinti;
  • dureri dentare;
  • umflarea sau sangerarea gingiilor;
  • febra cauzata de infectia gingiei sau a dintilor.

Cariile dentare ar putea aparea mai intai ca pete albe pe linia gingiei de pe partea din fata a dintilor. Aceste pete sunt greu de vazut la inceput. Cariile cauzate de carii pot aparea in oricare dintre dinti. Cu toate acestea, apar cel mai adesea pe dintii din fata. Cariile pot aparea ca pete intunecate sau maronii pe dinti. Pe masura ce problema se agraveaza, pot aparea dureri sau umflaturi in zona dintilor.

cauze pentru caria de biberon

Complicatii

Cariile la copii pot fi o problema serioasa. Un copil are nevoie de dinti sa mestece, sa vorbeasca si sa zambeasca. Dintii de lapte permit spatiul pentru dintii permanenti. Durerea si infectia pot sa apara adesea daca un dinte cade prea devreme sau cand cariile dentare sunt lasate netratate. In plus, daca dintii de lapte nu se dezvolta corect, bebelusul poate dezvolta obiceiuri alimentare slabe sau poate avea probleme de vorbire. Dintii permanenti pot creste stramb sau pot fi aglomerati. Cariile dentare raspandite sau severe pot provoca o serie de complicatii suplimentare, inclusiv:

  • dureri cronice de dinti;
  • dinti permanenti strambi;
  • durere sau dificultati la mestecat;
  • infectii dentare grave.

Cariile la copii mai mari

Cariile dentare la copii mai mari sunt cauzate tot de bacterii si alti factori. Apar atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidon) raman in contact cu dintii. Astfel de alimente includ lapte, stafide, bomboane, prajituri, sucuri de fructe, cereale si paine etc. Bacteriile care traiesc in mod normal in gura descompun aceste alimente, producand acizi. Combinatia de bacterii, alimente, acid si saliva formeaza o substanta numita placa ce se lipeste de dinti. In timp, acizii produsi de bacterii ataca smaltul dintilor, provocand carii.

Factorii de risc sunt:

  • niveluri ridicate ale bacteriilor care cauzeaza carii;
  • dieta bogata in zaharuri si amidon;
  • igiena orala precara;
  • flux mic de saliva.

Simptomele cariilor dentare variaza de la copil la copil. Cariile nu cauzeaza intotdeauna simptome. Uneori apar dureri, sensibilitate, disconfort si pete pe dinti.

Tratament carii la copii mai mari

In majoritatea cazurilor, tratamentul necesita indepartarea partii deteriorate a dintelui si inlocuirea acestuia cu o plomba. Plombele sunt materiale plasate pe dinti pentru a repara daunele cauzate de cariile dentare. Salvarea dintelui este importanta deoarece pierderea prematura a dintilor de lapte poate provoca dezvoltarea necorespunzatoare a unui dinte permanent. Dintii de lapte ajuta si la mestecare si vorbire. In caz de carie dentara severa, medicul dentist va poate recomanda o coronita dentara. Uneori, daca dintele este grav deteriorat sau are o infectie, este posibil sa fie nevoie sa fie extras dintele de lapte.

Tratament pentru caria de biberon

Optiunile de tratament pentru cariile de biberon variaza in functie de gravitatea afectiunii. Discutati cu medicul dentist despre cea mai buna optiune de tratament pentru copil. Daca petele sau cariile sunt detectate devreme, dintii pot fi re-mineralizati prin aplicarea fluorului si modificarea dietei copilului. Daca deteriorarea este grava, se pot folosi plombe sau coronite pentru a acoperi dintii. In cazurile grave, e necesara extractia dintilor afectati.

tratament caria de biberon

Prevenirea cariilor de biberon

Cariile de biberon pot fi prevenite prin respectarea unor masuri. E necesara o igiena orala corecta, controale periodice la dentist si reducerea factorilor de risc pentru carii de biberon.

Atentie la igiena dentara:

  • Incercati sa nu transmiteti bacterii copilului prin schimbul de saliva. Clatiti suzetele, linguritele si alte obiecte cu apa curata si folositi o lingura curata pentru copil.
  • Curatati gingiile copilului dupa fiecare hranire cu un prosopel curat. Folositi o periuta de dinti adecvata impreuna cu o pasta de dinti pentru bebelusi pentru a curata dintii dupa eruptia dentara. Pasta de dinti fara fluor este recomandata copiilor cu varsta sub 2 ani. Cand copilul invata sa scuipe, folositi o cantitate mica de pasta de dinti fluorurata de dimensiunea unui bob de mazare. Desi fluorul este important pentru dinti, excesul poate duce la o afectiune numita fluoroza.

ingrijire dentara la bebelusi

Folosirea corecta a biberonului:

  • Copilul trebuie sa bea din biberon lapte sau formula DOAR in momentele de hranire, nu pe tot parcursul zilei. Nu oferiti suc sau alte produse dulci in biberon. Incurajati copilul sa foloseasca o ceasca obisnuita odata ce este suficient de dezvoltat.
  • Nu lasati copilul sa stea cu bbieronul in gura pana adoarme sau cand se plictiseste. Separati ultima hranire cu biberonul de ora culcare si mersul in patut. Chiar daca dintii de lapte nu incep sa erupa inainte de 6 luni, nu incurajati acest obicei.
  • Nu incurajati biberonul ca obiect pe care sa il asocieze cu siguranta sau confortul. Biberonul se ofera doar la masa.
  • Introduceti o cescuta de la varsta de 6 luni. Introducerea unei canite este cel mai bun mod de a preveni dependenta de biberon. Nu va asteptati ca un copil sa renunte la biberon imediat ce a fost expus la o ceasca. De asemenea, nu va asteptati la renuntarea la biberon intr-o zi sau o saptamana. Este nevoie de o expunere treptata la o ceasca timp de peste 3 luni pentru ca un copil sa invete sa prefere ceasca in locul biberonului.

Atentie!

  • Nu inmuiati suzetele in lichide dulci (sau miere etc.).
  • Evitati gustarile dulci si incurajati o dieta sanatoasa si hranitoare.
  • Oferiti suc de fructe numai in timpul meselor sau deloc. Nu se recomanda suc pentru copiii mai mici de 6 luni. Daca sucul este administrat copiilor mai mari de 6 luni, acesta trebuie limitat si diluat cu apa (jumatate parte apa, jumatate parte suc).

Controale stomatologice

Mergi cu cel mic la un control stomatologic de la aparitia primului dintisor sau inainte. Ulterior, mergeti periodic la controale. Obiceiurile de sanatate orala sunt incepute mai intai acasa. Pe masura ce copilul creste, este timpul sa luati in considerare alte masuri preventive. Medicul dentist poate detecta potentiale probleme cu dintii copilului, inclusiv cariile. Acesta este motivul pentru care controalele regulate sunt obligatorii.

prevenirea cariilor la copii

Cum dezvatam copilul de biberon?

Copiii devin adesea obisnuiti cu biberonul, mai ales la culcare. Biberonul poate deveni o asociere de somn si sursa lui de confort. Daca cel mic are intre 12 – 15 luni, poate fi un moment potrivit sa dezvatati copilul de biberon. Retineti ca cel mic nu trebuie niciodata lasat sa adoarma cu biberonul. Insa, dupa varsta de 12-15 luni, exista si alte riscuri asociate. Copiii mici sunt mai predispusi sa se ataseze de lucruri intre 15 – 18 luni. Copilul poate sa se agate de un obiect familiar si reconfortant – precum biberonul. Este mai bine sa incurajati alte atasamente, cum ar fi o patura, un animal de plus sau o jucarie.

Faptul ca cel mic are acces permanent la biberon poate duce la carii dentare. Biberonul trebuie oferit doar la mese si gustari. Introduceti treptat o cescuta, ca cel mic sa se obisnuiasa. Incepeti prin a elimina biberonul de la pranz, apoi biberonul de la cina si biberonul de dimineata. In schimb, oferiti laptele in canita. La final, renuntati la biberonul de seara. Dupa ce bea laptele, copilul trebuie sa se spele pe dintisori inainte de somn.

Incepeti treptat sa scapati de biberoane ca cel mic sa nu le mai vada. Daca cel mic a dezvoltat un atasament emotional fata de biberon, acesta in mod clar a devenit obiectul sau de siguranta sau de confort. Spuneti-i ca trebuie sa renunte la biberon si alegeti momentele cand e calm si pozitiv. Reduceti treptat accesul la biberon si inlocuiti biberonul cu cescuta. Incurajati copilul si laudati-l cand bea din cescuta. Oferiti o recompensa speciala – care sa nu fie aliment. Puteti apela chiar la o poveste personalizata – povestile sunt deosebit de utile pentru copiii mici si copiii mai mari. Incercati sa gasiti un alt obiect de confort, ca o jucarie. Retineti ca renuntarea la biberon se face in timp si durata difera de la un copil la altul.

Nu inmuiati suzeta in zahar sau miere!

Nu inmuiati in niciun caz suzeta copilului in miere. In primul rand, mierea este contraindicata copiilor mai mici de 1 an din cauza riscului de botulism. De asemenea, inmuierea suzetei in miere sau zahar creste riscul de carii.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535349/
(2) https://www.healthline.com/health/tooth-decay-early-childhood
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/How-to-Prevent-Tooth-Decay-in-Your-Baby.aspx
(4) https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-baby-bottle-tooth-decay#1
(5) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children
(6) https://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/ADA_PatientSmart_BBTD.ashx
(7) https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/b/baby-bottle-tooth-decay

Articole recomandate

Lasa un comentariu