Igiena intima in sarcina

de Mancas Malina
igiena intima in sarcina

Iata ce trebuie sa stii despre igiena intima in sarcina – ce modificari vaginale pot sa apara in sarcina, cum reducem riscul de iritatii, disconfort si infectii.

CUPRINS:

1. Modificari vaginale in sarcina
2. Cum mentinem igiena intima in sarcina?

Modificari vaginale in sarcina

Igiena intima este extrem de important, mai ales in sarcina. Intregul organism sufera anumite modificari atunci cand esti insarcinata – apar modificari la nivelul pielii, modificari la nivel circulator, la nivelul functiei cardiace, gastrointestinale, modificari ale sanilor etc. Corpul tau va trece prin diferite schimbari hormonale in timp ce esti insarcinata. Aceste modificari hormonale pot duce la transpiratie excesiva, secretii vaginale mai intense si, de asemenea, scaderea lubrifierii. Igiena intima feminina este, astfel, o parte importanta a sarcinii.

sanatatea intima in sarcina

Modificari ale scurgerilor vaginale in sarcina

Cand esti insarcinata, modificarile hormonale si cresterea fluxului sangvin in organism pot provoca o cantitate mai mare de secretii vaginale. Cele mai multe scurgeri sunt inodore si de obicei sunt galbui cand se usuca. Acest lucru este inofensiv si nu ar trebui sa provoace probleme. O crestere a secretiilor vaginale este una dintre cele mai vizibile modificari vaginale in timpul sarcinii. Este cauzata de un nivel ridicat de estrogen si progesteron. Modificarile scurgerilor sau scurgeri vaginale urat mirositoare ar putea indica o problema si trebuie sa mergeti la medic.

Fluctuatiile hormonale pot cauza anumite dezechilibre ce afecteaza pH-ul la nivel vagical – dezechilibru al florei vaginale, ce poate creste riscul de infectii vaginale, cum ar fi vaginoza. Din cauza cresterii nivelului de estrogen, poate exista o crestere a secretiei vaginale, care uneori devine albicioasa si mai groasa, ceea ce duce la mancarime, inflamatie si disconfort.  Daca va confruntati cu disconfort, scurgeri albicioase si groase, cu miros neplacut, mancarimi in zona vaginala, dureri la urinare etc. este important sa mergeti la medic.

Citeste si despre Infectiile urinare in sarcina.

Modificarile la nivelul labiilor si vaginului

De asemenea, in sarcina fluxul sangvin creste. Astfel, labiile si vaginul pot parea mai umflate. Modificarile hormonale si cresterea fluxului de sange pot face, de asemenea, ca vaginul si labiile sa capete o culoare usor mai inchisa. Insa, retineti ca daca umflarea labiilor si a vaginului este insotita de roseata, senzatie de arsura si mancarime, adresati-va medicului.

E cunoscut faptul ca in sarcina exista un risc mai mare de varice. Insa, varicele nu pot afecta doar picioarele. Ele pot aparea si in zona vulvara si vaginala. Varicele vulvare sau vaginale sunt cauzate de o crestere a volumului de sange si de o scadere a vitezei de curgere a sangelui din extremitati. Varicele vulvare pot cauza presiune, senzatie de plenitudine si disconfort in vulva si vagin. Majoritatea venelor varicoase vulvare dispar de la sine in cateva saptamani de la nastere.

Citeste si despre Hemoroizii in sarcina.

modificari vaginale in sarcina

Sangerari vaginale

Sangerarea vaginala usoara in timpul primului trimestru de sarcina nu este neobisnuita. Poate fi din cauza implantarii ovulului fertilizat pe mucoasa uterului – sangerarea de implantare. De asemenea, uneori poate fi cauzata si de cresterea volumului sangvin. In unele cazuri, insa, sangerarea vaginala este un semn de avort spontan, mai ales daca este insotita de crampe severe, asemanatoare crampelor menstruale. Daca va confruntati cu sangerari vaginale severe, mai ales sangerari in al doilea si al treilea trimestru, luati legatura urgent cu medicul.

recomandari de igiena intima in sarcina

Cum mentinem igiena intima in sarcina?

Iata cateva recomandari privind mentinerea igienei intime in sarcina:

  • Mentineti zona intima curata si uscata. Umiditatea excesiva in zona intima poate irita pielea. Folositi apa calda, nu fierbinte.  Este important si sa nu exagereri cand vine vorba de spalarea zonei intime. Evita dusurile prea dese – mai mult de 2 ori pe zi. Foloseste apoi un prosop curat din bumbac pentru a usca zona bine – prosopul trebuie folosit doar de tine si doar pentru zona intima.
  • Folositi produse de igiena intima blande, fara alcool, coloranti si parfum, pentru a nu afecta echilibrul pH-ului. Retineti ca produsele de igiena trebuie folosite doar pentru partea exterioara a zonei vaginale. NU folositi dusuri vaginale in sarcina.
  • Purtati lenjerie intima din bumbac in timpul sarcinii. Lenjeria din bumbac absoarbe transpiratia cu usurinta. Evitati sa purtati lenjerie de corp sintetica, din dantela sau matase, deoarece poate provoca iritatii si mancarimi in zona intima. Lenjeria din bumbac poate absorbi transpiratia cu usurinta si lasa pielea sa respire. In schimb, lenjeria din material sintetic poate provoca iritatii ale pielii si creste riscul de infectii in zona intima.
  • Purtati imbracaminte larga, confortabila. Imbracamintea stramta poate provoca iritatii si mancarimi la nivelul pielii din zona inghinala. De asemenea, creste riscul de infectii. Prin urmare, ar trebui sa purtati intotdeauna haine largi.
  • Daca va confruntati cu scurgeri frecvent poate fi util sa folositi absorbante de zi – fara parfumuri, care lasa pielea sa respire. Acestea trebuie schimbate cat mai des, cel mult la 2-3 ore.
  • Aveti grija deosebita la igiena zonei intime dupa folosirea toaletei. Folositi hartie igienica moale, fara parfum, stergand din fata in spate pentru a preveni ca bacteriile sa patrunda in vagin si tractul urinar.

Citeste si: Sexul in sarcina – tot ce trebuie sa stii

Articole recomandate

Lasa un comentariu