Ingrijirea postpartum

de Mancas Malina
ingrijirea postpartum

Ingrijirea postpartum – iata ce inseamna perioada postpartum, ce modificari apar in organism dupa o nastere, cand trebuie sa mergem la medic si cum trebuie sa aiba o proaspata mamica grija de ea dupa nastere.

CUPRINS:

1. Ce este perioada postpartum?
2. Modificari si ingrijirea in perioada postpartum
3. Baby blues” si starea mentala dupa nastere

Ce este perioada postpartum?

Perioada postpartum se refera la primele 6 saptamani dupa nastere. Acesta este un moment fericit, dar este si o perioada de adaptare si vindecare pentru mama. Adaptarea la viata de zi cu zi dupa nasterea unui bebelus are provocarile sale, mai ales daca esti mamica pentru prima data.

In perioada de dupa nastere, cand corpul mamei trece prin multe schimbari. In orele de dupa nastere, organismul va incepe sa-si revina, pregatindu-se pentru alaptare. Au loc modificari hormonale ce pot schimba starea de spirit fara un motiv clar. Starea se numeste „baby blues” si aceste emotii coplesitoare dispar adesea in cateva zile sau saptamani. Aceasta perioada e marcata si de oboseala accentuata. La aproximativ 4 – 6 saptamani dupa nasterea bebelusului, se face si o vizita din partea medicului sau a moasei, de obicei.

Multe proaspete mamici se pot simti confuze si nepregatite privind ceea ce se intampla in timpul fiecarei etape de recuperare dupa nastere. Adesea, cu atata entuziasm pentru copil, multe femei pur si simplu nu se informeaza cu privire la perioada de tranzitie si modificarile ce apar, numita adesea si „al patrulea trimestru”.

E important sa stiti ce inseamna recuperare postpartum, ce modificari include, ce strategii de gestionare exista, ce veti experimenta, ce e normal si ce nu.

recuperarea dupa nastere

Etapele recuperarii postpartum

Prima saptamana postpartum este cea mai intensa in ceea ce priveste recuperarea. Simptomele sunt mai ales la nivelul perineului, dar si la nivelul sanilor. Nivelul hormonilor se schimba rapid si corpul se pregateste pentru alaptare. La cateva zile dupa nastere, sanii vor incepe sa se umple cu lapte. Apar adesea sangerari postpartum – indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Pot aparea si crampe uterine. In a doua saptamana postpartum starea se mai imbunatateste, dar inca va aflati in etapa de recuperare. Sangerarile postpartum persista, de obicei (devin roz-maronii sau de culoare galbuie uneori), iar durerile la nivel vaginal si la nivelul perineului se mai reduc.

La 3-6 saptamani postpartum recuperarea continua, dar starea generala s-a imbunatatit. Sangerarea postpartum ar trebui sa fie foarte usoara acum si se va termina in aceasta faza. Cicatricea de la cezariana poate fi oarecum sensibila sau chiar amortita, dar durerea ar trebui sa fie foarte usoara. Daca nu alaptati, ar trebui sa apara de obicei prima menstruatie post-partum in primele 6 – 12 saptamani dupa nastere. Fiecare femeie este diferita, dar daca alaptati exclusiv (fara lapte praf si il hraniti la cerere), este putin probabil sa reapara menstruatia inainte ca bebelusul sa inceapa sa manance solide sau sa se reduca alaptarea.

Modificari si ingrijirea in perioada postpartum

Desi este complet normal sa aveti anumite dureri in timpul vindecarii postpartum, ar trebui sa fiti constiente de unele simptome mai severe care ar putea necesita un control medical. Iata principalele modificari ale corpului in perioada postpartum, ce e normal si ce nu:

Sangerari vaginale

In primele cateva saptamani dupa nastere, este normal ca femeile sa experimenteze unele sangerari vaginale care vor scadea constant in timp. Daca observati o crestere a sangerarii sau incepeti sa eliminati cheaguri mari de sange, adresati-va medicului. Dupa nastere, este obisnuit sa aveti sangerari vaginale (lohii), chiar daca ati nascut prin cezariana. Acesta este modul in care corpul elimina sangele si tesutul suplimentar care au fost folosite pentru a creste si hrani copilul.

In primele 10 zile sangerarile pot fi mai intense, dar apoi se reduc. Sangerarile usoare si petele pot sa persiste chiar pana la 6 saptamani dupa nastere. Evitati tampoanele interne. Se pot elimina si unele cheaguri mici de sange, in special in prima saptamana. Daca cheagurile sunt mari, trebuie sa va adresati medicului. Hemoragia postpartum este rara, dar se poate sa apara si necesita interventie medicala rapida.

Dureri de burta postpartum

Pe masura ce uterul se restrange la dimensiunea si forma normala, veti simti durere in abdomen – in partea de jos. Este posibil sa simtiti mai mult durerea la alaptare. Asta pentru ca alaptarea stimuleaza o substanta chimica din corp care determina contractia uterului. Durerea de burta e normala in primele etape dupa nastere, insa durerea severa de burta poate fi un semn de infectie.

Umflare

Umflarea usoara dupa nastere este normala si treptat de reduce. Cu toate acestea, daca aveti umflaturi la nivelul membrelor inferioare cu ameteli si dificultati de respiratie, e necesar un control medical. Dupa nastere, edemul postpartum e frecvent intalnit. Corpul continua sa retina apa, din cauza cresterii unui hormon numit progesteron. Este posibil sa apara umflarea mainilor si a picioarelor.

Constipatie postpartum

Constipatia este frecventa in zilele de dupa nastere. Poate fi data si de unele analgezice care pot incetini miscarile intestinale, de anestezice etc. Uneori, constipatia postpartum este provocata pur si simplu de frica. Asta mai ales in caz de cusaturi pentru o epiziotomie (o taietura chirurgicala intre vagin si anus pentru a largi deschiderea vaginala pentru nastere) sau rupturi in acea zona in timpul nasterii. Este posibil sa va fie frica sa nu afectati cusaturile sau apare teama ca eliminarea scaunului va provoca si mai multa durere in acea zona.

Pentru a ameliora constipatia, beti multa apa si incercati sa consumati alimente bogate in fibre. Uneori, medicul poate prescrie unele medicamente.

Hemoroizi

Este posibil sa fi dezvoltat hemoroizi (umflaturi dureroase ale unei vene la nivelul rectului) in timpul sarcinii sau din cauza efortului la nastere. Hemoroizii pot provoca dureri si sangerari dupa eliminarea scaunului. De asemenea, pot cauza mancarime.

probleme comune dupa nastere

Durere in zona perineului

Perineul este zona dintre vagin si anus. De multe ori, aceasta zona prezinta unele leziuni in timpul nasterii. Alteori, medicul poate fi nevoit sa faca o mica taietura in aceasta zona pentru a largi vaginul pentru nastere – epiziotomie. Chiar si fara aceste leziuni sau taieturi, zona tot poate fi sensibila si cu dureri sau umflare postpartum. Disconfortul poate persista cateva saptamani. In caz de cusaturi, este important sa pastrati zona cat mai curata, pentru a preveni infectarea. Mentineti zona curata si uscata. Nu stergeti zona cu hartie igienica pentru ca puteti cauza iritatii. Folositi o perna de suport, comprese la recomandarile medicului, purtati lenjerie din bumbac moale.

Sani sensibili si durerosi

In primele cateva zile de alaptare, este normal ca femeile sa aiba sani durerosi. Daca durerea continua dupa cateva zile, s-ar putea ca bebelusul sa nu se ataseze bine la san. Incercati sa schimbati pozitia de alaptare sau consultati un expert in alaptare, inainte ca sfarcurile sa devina crapate si cu fisuri. Angorjarea sanilor poate fi o alta problema.

Incizia de la operatia cezariana

In caz de cezariana, incizia se va vindeca in grade diferite. Cusaturile de la nivelul pielii se vindeca de obicei in 5-10 zile. Cusaturile subiacente din stratul muscular se vindeca mai greu – de obicei, vindecarea completa dureaza cam 12 saptamani.

Urinari mai dificile

Vezica urinara s-a modificat si s-a comprimat de-a lungul sarcinii si nasterii, astfel incat este posibil sa urinati mai greu in primele cateva zile dupa nastere. Consumati multe lichide si urinati des, chiar daca nu simtiti cu adevarat nevoia. Daca simtiti durere sau arsura in timp ce urinati sau aveti nevoia constanta de a urina, este posibil sa aveti o infectie a tractului urinar si ar trebui sa va adresati medicului. Pot aparea si unele scurgeri de urina. Exercitiile Kegel pot ajuta.

Posibile complicatii

Durerile de cap severe si care nu dispar pot semnaliza o problema de baza, in special cuplata cu hipertensiunea arteriala. Tromboza venoasa profunda (un cheag de sange intr-o vena profunda) este o problema oarecum neobisnuita care poate aparea in timpul sarcinii sau dupa. Preeclampsia postpartum este rara si se poate dezvolta in decurs de 48 de ore dupa nastere sau pana la 6 saptamani dupa nastere. Este similara cu preeclampsia care poate aparea in timpul sarcinii. Atat preeclampsia, cat si pre-eclampsia postpartum determina constrictia vaselor de sange – asta duce la hipertensiune arteriala si, de asemenea, poate afecta organele interne.

Schimbari hormonale

Sarcina si perioada postpartum sunt asociate cu schimbari de dispozitie si modificari hormonale. Pe langa schimbarile de dispozitie, hormonii sunt responsabili si de alte simptome postpartum. Este posibil sa transpirati mai mult, mai ales noaptea. Asigurati-va ca transpiratia nu este insotita de febra. Modificarile hormonale pot provoca, de asemenea, caderea parului pentru multe proaspete mamici – cadere care e temporara – cand nivelul de estrogen va creste, parul va reveni la grosimea normala. Vergeturile nu vor disparea dupa nastere, dar in cele din urma se schimba – de la rosu, la argintiu. Petele hiperpigmentare si alte modificari ale pielii in sarcina se vor estompa, de obicei, treptat.

sanatatea mentala postpartum

Sfaturi de ingrijire postpartum

  • Adopta o alimentatie sanatoasa si hidrateaza-te suficient. Adopta o dieta sanatoasa pentru a sustine vindecarea. Creste aportul de cereale integrale, legume, fructe si proteine
  • Odihneste-te suficient si asigura-te ca ai un somn cat de cat odihnitor. Dormi cat mai mult posibil pentru a face fata oboselii. Bebelusul tau se poate trezi la fiecare 2-3 ore pentru hranire. De aceea, e important sa te odihnesti ori de cate ori ai ocazia.
  • Solicita sprijinul celor dragi pentru ingrijirea copilului si treburi casnice. Nu ezita sa accepti ajutor de la familie si prieteni in perioada postpartum, precum si dupa aceasta perioada.
  • Fa-ti timp pentru conexiunea sociala si evita sa te izolezi.
  • Incearca sa faci miscare. Medicul te va anunta cand este bine sa faci miscare. Activitatea nu trebuie sa fie intensa – o plimbare poate fi suficienta.

Baby blues” si starea mentala dupa nastere

70-80% dintre femei se confrunta cu modificari ale dispozitiei si treceri rapide de la fericire la tristete in primele cateva saptamani dupa nastere. Acest lucru este denumit in mod obisnuit „baby blues” si este cauzat de modificarile hormonale. Daca aceste sentimente dureaza mai mult de cateva saptamani sau daca afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice, consultati medicul pentru ca poate fi vorba de depresie postpartum. Depresia postpartum este o problema grava ce necesita tratament adecvat. 

depresia postnatala

SFATURI

E important sa iti faci timp pentru tine si sa te odihnesti. Solicita si accepta ajutorul si sprijinul celor din jur. Multe proaspete mame cred ca trebuie si pot „sa faca totul singure ” sau ca nu sunt mame bune daca au nevoie de ajutor – ceea ce e complet fals. Trebuie sa accepti ca e perfect normal si sanatos sa accepti sprijinul celor din jur.

Pentru o proaspata mamica, mai ales daca e la primul bebe, poate fi extrem de dificil sa isi mute atentia de la copil la propriile nevoi pentru cateva secunde. E important sa fii atenta si la tine, la trairile, emotiile si gandurile tale. E important sa iti cunosti limitele si sa eviti presiunea de a deveni „mama perfecta”.

Odihneste-te oricand ai ocazia, mai ales ca somnului bebelusului in primele luni de viata este dificil. E important sa ai o alimentatie sanatoasa, sa incerci sa faci miscare imediat ce medicul iti spune ca e in regula, sa eviti suprasolicitarea. Desi e important sa te odihnesti, incearca in acelasi timp sa eviti izolarea. Ai nevoie de sprijin si de cei dragi alaturi.

A avea grija de tine este o prioritate, deoarece bebelusul are nevoie de tine pentru a fi sanatos. Accepta faptul ca vei face cu siguranta unele greseli, ca NU exista mama perfecta. Efortul de a fi „mama perfecta” nu te va face o mama perfecta – te va face o mama stresata si epuizata fizic. E important sa vorbesti despre sentimentele tale, sa iti impartasesti sentimentele – chiar si lucrurile dificile. Evita sa te invinovatesti si nu considera ca daca faci anumite lucruri pentru tine, asta te face o mama egoista.

Mommy brain” sau creierul de mamica

Creierul de mama sau „mommy brain” este un termen folosit pentru a descrie modificarile temporare la nivel cognitiv asociate cu maternitatea. Problema e data de grijile privind ingrijirea nou-nascutului, lipsa somnului etc. Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca e vorba si de o schimbare neurobiologica in creierul unei femei atat in ​​timpul sarcinii, cat si dupa aceea, care afecteaza memoria. Creierul practic se adapteaza la noul tau rol.

Schimbarile biologice pe care le experimentezi sunt normale si sunt modul in care creierul se adapteaza si evolueaza la schimbarile asociate cu nasterea. Drept urmare, poate fi util sa faci liste pentru a evita sa uiti anumite lucruri importante, sa setezi memento-uri si alarme, sa planifici mai eficient si sa iti stabilesti o rutina zilnica – pentru structura si predictibilitate.

Nu exista un timp clar pentru recuperarea postpartum – acest lucru va varia de la o femeie la alta. Timpul de recuperare va depinde de multi factori, inclusiv cat de complicata sau nu a fost sarcina si/sau nasterea, sanatatea mentala si fizica generala, orice complicatii de sanatate in sarcina, stilul de viata si somnul nou-nascutului, sprijinul primit din partea celor dragi etc.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-period-postpartum#1
(2) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=414&language=English
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279173/
(4) https://www.whattoexpect.com/first-year/week-16/period.aspx
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/postpartum-care/art-20047233
(6) https://www.healthline.com/health/postpartum-care#1
(7) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/postpartum-recovery/

Articole recomandate

Lasa un comentariu