Ce este colostrul?

de Mancas Malina
ce este colostrul

Colostrul este prima etapa a laptelui matern sau „primul lapte”. Iata ce contine, ce beneficii are pentru sanatatea bebelusului si daca e suficient pentru primele hraniri ale nou-nascutului.

CUPRINS:

1. Colostrul sau „primul lapte”
2. Etapele laptelui matern
3. Importanta colostrului
4. Suplimentele de colostru pentru adulti

Colostrul sau „primul lapte”

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, colostrul sau primul lapte este alimentul perfect pentru un nou-nascut. Este o substanta galbuie, lipicioasa produsa de mama la scurt timp dupa nastere fiind considerata hrana ideala pentru nou-nascut. Contine factori imunitari, proteine, zaharuri si grasimi si este bogat in anticorpi.

Este galbui, deoarece contine un nivel ridicat de caroten, o forma de vitamina A. Este sarac in grasimi si bogat in proteine, si este usor de digerat. Sanii incep sa produca acest colostru inca din al doilea trimestru de sarcina. Este un aliment complet pentru nou-nascuti si prima forma de lapte matern. Conform Academiei Americane de Pediatrie, colostrul ofera toate substantele nutritive si fluidele de care nou-nascutul are nevoie in primele zile, precum si multe substante ce protejeaza copilul impotriva infectiilor.

prima alaptare

Prima hranire a bebelusului la san

Bebelusul se va naste cu un instinct de supt, desi la unii copii este mai puternic decat la ​​altii. Deoarece acest instinct este intens dupa nastere, cel mai bine este ca cel mic sa fie pus la san in prima ora dupa nastere. Nu numai ca suptul la san (alaptarea) va stimula sanii sa produca mai mult lapte, incepand astfel crearea unui aport de lapte, dar va semnala si uterul sa se contracte si sa scada riscul de sangerare excesiva dupa nastere.

Contactul piele-pe-piele dupa nastere incurajeaza si sustine conexiunea mama- copil si pune bazele pentru primii pasi in alaptare. Faza initiala a alaptarii este un proces de invatare atat pentru mama, cat si pentru copil. In primele zile dupa nastere, este normal ca un copil sa scada in greutate. Aceasta pierdere in greutate e data de pierderea de lichid suplimentar acumulat in timpul sarcinii. In zilele de dupa nastere, apetitul copilului si nevoia de lichide vor creste. La aproximativ 2-5 zile dupa nastere, colostrul va fi inlocuit de laptele de tranzitie.

Colostrul – suficient pentru nou-nascut?

Probabil cea mai frecventa preocupare a mamelor in primele zile este daca aceasta cantitate de colostru este suficienta pentru copil. Colostrul este suficient pentru bebelus si e ceea ce are nevoie un bebelus in primele zile de viata. Nou-nascutii nu au nevoie de mult lapte. Principala functie a colostrului in prima zi este pentru sanatate, nu pentru nutritie neaparat. In plus, un nou-nascut are o capacitate stomacala extrem de mica. Deci, nu poate bea mult lapte. De asemenea, colostrul este gros si lipicios si este mai greu de supt. Trebuie sa ii permiteti copilului suficient timp la san pentru a suge.

Etapele laptelui matern

Laptele matern este o sursa lichida de hrana produsa de sanii unei mame pentru copil. Corpul unei femei il produce ca raspuns la sarcina si alaptarea unui bebelus la san. Laptele matern ii ofera unui copil nutritie completa, precum si protectie impotriva infectiilor, bolilor etc. Alaptarea aduce beneficii mamelor si copiilor intr-o varietate de moduri, iar multe dintre beneficiile pentru sanatate continua mult dupa terminarea alaptarii.

Ce contine laptele matern?

Compozitia laptelui matern este complexa. Este format din peste 200 de substante diferite, inclusiv proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale, alti nutrienti, enzime si hormoni. Aceasta compozitie nu este constanta. Este diferita de la mama la mama si depinde si de alti factori.

Laptele matern se va schimba in timpul fiecarei hraniri, de la o hranire la alta pe tot parcursul zilei si in timp pentru a satisface nevoile copilului in crestere. De exemplu, daca bebelusul are o infectie, laptele matern poate oferi celule imune care sa ajute la combaterea bolii. Productia de lapte matern incepe in timpul sarcinii.

beneficiile colostrului

Colostru, lapte de tranzitie si lapte matur

Laptele matern trece de obicei prin trei etape: colostru, lapte matern de tranzitie si lapte matern matur.

  1. Colostrul este primul lapte matern. Este prezent de la sfarsitul sarcinii si in primele zile dupa nasterea copilului. De obicei este gros, galbui si lipicios, dar poate fi, de asemenea, subtire si alb sau usor portocaliu. Fiind mai gros, poate fi mai usor de stors manual decat cu o pompa de san. Colostrul este usor de digerat pentru nou-nascuti. Este bogat in proteine, sarac in grasimi si contine o concentratie ridicata de anticorpi, in special imunoglobulina A (IgA), precum si globule albe pentru a combate infectiile. Este, de asemenea, un laxativ natural, ajuta la prevenirea icterului etc.
  2. Laptele de tranzitie este o combinatie de colostru si lapte matur. Cand laptele matern incepe sa apara, la aproximativ 3-5 zile de la nastere, acesta se amesteca cu colostrul si se trece treptat la laptele matur pe parcursul a cateva zile.
  3. Laptele matur apare pana la etapa de aproximativ 2 saptamani. Este mai subtire, mai apos si mai scazut in grasimi si calorii.

Corpul incepe sa produca lapte matern ca raspuns la sarcina si la nasterea copilului. Dar, pentru a continua sa produci lapte matern dupa nasterea copilului, trebuie sa alaptezi sau sa storci laptele matern. Cu cat alaptezi sau pompezi mai mult, cu atat lactatia creste.

Culoarea laptelui matern

Culorile laptelui matern se pot schimba pe parcursul zilei sau de la o zi la alta. De obicei este alb, galbui dar depinde mult de alimentatia mamei.

Ce gust are laptele matern? Laptele matern este descris ca fiind dulce si cremos. Isi capata dulceata din lactoza din lapte si este cremos datorita cantitatii de grasime pe care o contine. Alimentele pe care le consumi in fiecare zi ca parte a dietei in alaptare vor contribui, de asemenea, la aroma laptelui matern.

Cantitatea de colostru

Colostrul este secretat in primele zile dupa nastere. Cand laptele matern incepe sa inlocuiasca colostrul dupa primele 2-3 zile, se numeste lapte de tranzitie. Pe parcursul urmatoarelor 10-14 zile, laptele de tranzitie creste in cantitate si se modifica aspectul si compozitia pentru a satisface cerintele bebelusului. Laptele matern este mai subtire decat colostrul, dar este in continuare bogat in nutrienti.

Cantitatea de colostru si lapte matern poate varia. Dupa nastere, puteti produce aproximativ 60-80 ml de colostru in prima zi. In a doua zi se estimeaza ca puteti produce mai mult, in jur de 120 ml si in a treia zi in jur de 180 ml. Aceasta cantitate este suficienta pentru copil. Initial mesele sunt foarte mici, astfel ca aceasta cantitate de colostru pe care o produce mama este potrivita pentru copil.

Importanta colostrului

Colostrul, numit si „aur lichid”, este un precursor al laptelui matern. Acest lichid bogat in proteine ​​este cu adevarat de nepretuit in ceea ce priveste alimentatia copilului. Fiind prima mancare a bebelusului, ofera nutrientii de care are nevoie copilul. Are un continut scazut de grasimi, este usor de digerat si bogat in componente care sustin dezvoltarea. Colostrul este foarte bogat in nutrienti. Carotenoizii si vitamina A din colostru ii confera culoarea galbena distinctiva. Vitamina A este importanta pentru vederea bebelusului (deficitul de vitamina A este o cauza majora a orbirii la nivel mondial), precum si pentru a mentine sanatatea pielii si a sistemului imunitar.

Colostrul este bogat si in minerale, cum ar fi magneziul, care sustine inima si oasele, precum si cupru si zinc, care ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar. Zincul ajuta la dezvoltarea creierului si exista aproape de patru ori mai mult zinc in colostru decat in ​​laptele matur. Colostrul ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte. Contine numeroase alte componente care sustin dezvoltarea si sanatatea bebelusului. Este un aliment adaptat la nevoile nou-nascutului. Este foarte nutritiv, dar extrem de usor de digerat. Se estimeaza ca pana la 60% din imunitatea unui nou-nascut provine din colostru.

laptele matern

Colostrul si imunitatea

Colostrul are proprietati puternice de stimulare a imunitatii. Contine anticorpi si ofera protectie impotriva germenilor din mediu si a inflamatiei interne (ajuta la distrugerea acelor microorganisme daunatoare). Contribuie semnificativ la dezvoltarea sanatoasa, pe termen lung. Este bogat in nutrienti – proteine, antioxidanti etc. Pana la doua treimi dintre celulele din colostru sunt celule sangvine albe care protejeaza impotriva infectiilor, precum si care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. Globulele albe din colostru produc anticorpi ce pot neutraliza bacteriile sau virusurile.

Colostrul si sanatatea intestinala

Colostrul este usor de digerat si ajuta la protejarea sistemului gastrointestinal, protejand impotriva viitoarelor infectii si boli. De asemenea, incurajeaza cresterea bacteriilor bune. Este bogat in anticorpi numiti IgA. Acestia protejeaza copilul impotriva bolilor, nu prin trecerea in fluxul sangvin, ci prin protejarea tractului gastrointestinal. Este bogat in alte componente imunologice si factori de crestere care stimuleaza cresterea membranelor mucoase protectoare din intestine.

Colostru – laxativ natural

Colostrul ajuta la eliminarea meconiului – scaunul negru acumulat cat a stat in uter, care, la randul sau, ajuta la reducerea icterului. Bebelusul se naste cu un nivel ridicat de globule rosii. Cand aceste celule se descompun, ficatul ajuta la prelucrarea lor, creand un produs secundar numit bilirubina. Daca ficatul copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a procesa bilirubina, se acumuleaza in sistem, provocand icter. Proprietatile laxative ale colostrului ajuta copilul sa elimine bilirubina in fecale.

Suplimentele de colostru pentru adulti

Colostrul este disponibil ca supliment alimentar, fiind bogat in imunoglobuline (anticorpi) ce pot stimula sistemul imunitar. Se crede ca ofera o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv in tratamentul colitei, diareei si infectiilor tractului respirator superior. De asemenea, se spune ca imbunatateste imunitatea, precum si performanta atletica.

Aceste suplimente au castigat popularitate in randul sportivilor datorita capacitatii de a arde grasime, de a dezvolta musculatura si de a creste performanta atletica. Colostrul poate ajuta la prevenirea problemelor gastro-intestinale cauzate de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Mai multe studii au sugerat ca suplimentele de colostru pot imbunatati performanta la efort. Pot fi eficiente in perioadele de antrenament de intensitate ridicata si favorizeaza recuperarea dupa antrenamentele de intensitate mare. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii clinice care sa prezinte beneficiile pentru sanatate ale suplimentelor pe baza de colostru.

Doze si administrare

Desi nu exista recomandari clare cu privire la utilizarea corecta a colostrului suplimente, in general este considerat sigur pentru utilizare fara interactiuni medicamentoase cunoscute. Suplimentele de colostru sunt disponibile sub forma de pudra, precum si capsule. Dozajele pot varia, insa multi producatori recomanda o doza zilnica de 20 – 60 g pentru performanta atletica sau pentru sanatatea intestinala. Atunci cand este utilizat pentru a gestiona sau trata diareea, suplimentele de colostru trebuie luate inainte de masa.

Referinte:
(1) https://www.who.int/nutrition/topics/world_breastfeeding_week/en/
(2) https://kidshealth.org/en/parents/breastfeed-starting.html
(3) https://www.verywellhealth.com/colostrum-supplements-what-you-need-to-know-89040
(4) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-first-days/
(5) https://www.cdc.gov/breastfeeding/index.htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu