Cerealele in diversificare: cum le introduci

de Mancas Malina
cerealele in diversificare

Cerealele in diversificare sunt foarte importante – asigura nutrienti esentiali de care copilul are nevoie pentru crestere si dezvoltare armonioasa.

Diversificarea – sfaturi si recomandari

De la varsta de 6 luni, in general, se poate incepe diversificarea sau introducerea alimentelor solide. Se incepe cu o cantitate foarte mica si o textura foarte fina. Diversificarea se concentreaza pe carne, pe legume, cereale si leguminoase. Se introduce cate un aliment la un moment dat si se asteapta 2-3 zile pentru a vedea cum reactioneaza organismul si daca apar semne de alergie. E important sa se inceapa cu texturi moi.

Trebuie sa acordati atentie semnelor ca bebe e pregatit pentru solide. De exemplu, semne ca cel mic e pregatit pentru diversificare pot fi:

  • sta singur in sezut sau daca e sustinut;
  • isi controleaza bine capul si gatul;
  • are suficienta forta in maini;
  • e interesat de alimente solide;
  • deschide gura catre alimente solide.

Cand bebelusul incepe sa manance alimente solide, scaunele sale vor deveni mai solide si de culoare variabila. Datorita zaharurilor si grasimilor adaugate, vor avea si un miros mult mai puternic. Alaptarea trebuie continuata in paralel cu alimentele solide. E important sa acordati atentie semnalelor de foame si satietate, iar copilul trebuie hranit cu rabdare. Aveti grija la textura si consistenta alimentelor. In general, se ofera cam 2-3 mese de solide la 6-9 luni, si apoi cam 3-4 mese pe zi la 9-11 luni si dupa varsta de 1 an. Alimentele trebuie sa fie bogate in nutrienti si fara adaos de zahar.

diversificarea la copii

Beneficiile cerealelor in diversificare

Cerealele includ porumb, secara, mei, grau, orez, orz, ovaz. Pseudocerealele precum amarantul, quinoa si hrisca sunt adesea incluse in categoria cerealelor, datorita profilului nutritional similar. Cerealele sunt o sursa excelenta de energie, care este foarte importanta la varsta de 6 luni, cand alaptarea exclusiva nu mai este suficienta pentru a acoperi cerintele nutritionale ale sugarului. Ofera o cantitate crescuta de carbohidrati si proteine, si in plus cerealele sunt surse de vitamine, minerale si alti compusi bioactivi. Cerealele sunt in general bine tolerate de cei mici, pentru ca au un gust usor, textura placuta si consistenta semisolida.

Sfaturi privind introducerea cerealelor in alimentatia copiilor

Cerealele pentru bebelusi e bine sa fie fortificate cu fier. Exemple de cereale pentru bebe sunt cereale de orez (se introduc dupa varsta de 4-6 luni), cereale din mei (dupa varsta de 6-8 luni), quinoa (dupa varsta de 8-10 luni), cereale cu orz (dupa 4-6 luni) etc. Categoria de cereale include si paste, orez, paine si fulgi de cereale. Cerealele e bine sa fie fortificate cu fier. Se incepe cu cereale clasice pentru bebe. Initial, textura cerealelor trebuie sa fie foarte moale. Se incepe cu o lingura de cereale amestecata cu 4 linguri de formula de lapte preparata sau lapte matern.

Se poate oferi initial acest mix de cereale cu lapte de 1-2 ori pe zi. Cerealele pot fi adaugate si in piureuri cu legume sau fructe, carne etc. De asemenea, pot fi adaugate in supe, pentru cresterea densitatii. Ulterior, se pot pregati si diferite terciuri cu cereale, fara adaos de zahar.

cerealele la copii

Cerealele in diversificare – etape

La 4-5 luni se introduc doar cereale fara gluten, in general – cereale fortificate cu fier. Se administreaza in combinatie cu lapte, pentru a obtine o consistenta semi-lichida.  Ulterior se introduc si cantitati mici de cereale cu gluten. La 5-8 luni se continua cu cereale fara gluten si cu gluten, si e bine sa fie in continuare fortificate cu fier si vitamina D. Se pot oferi si biscuiti potriviti pentru bebe, sfaramati si in asociere cu piureuri de fructe. Biscuitii trebuie sa fie fara zahar si arome.

De la 8 luni pot fi oferiti si biscuiti intregi, potriviti pentru bebelusi. De la 8-9 luni se poate introduce in alimentatia bebelusului si paine alba, in cantitati mici, sa fie usor de mestecat si sub supravegherea parintelui, pentru a nu se ineca. Painea neagra sau paine multicereale se introduce doar dupa varsta de 1 an. Tot de la 8 luni se pot introduce si paste fainoase. De asemenea, se pot pregati diferite retete cu cereale, ca briose si tarte, dar si quinoa, hrisca sau cus-cus. Atentie ca acestea sa fie gatite bine pentru copil, sa fie usor de consumat.

etapele introducerii cerealelor

Glutenul si intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten inseamna incapacitatea de a digera corect glutenul. Tratamentul implica evitarea sau limitarea consumului de gluten. In cazul diversificarii, se recomanda in general introducerea glutenului la varsta de 5-6 luni. Important este sa se introduca doze mici de gluten, crescand treptat cantitatea. Conform Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica – ESPGHAN – se recomanda introducerea glutenului la sugari chiar intre lunile 4-6 de viata pentru rolul de protectie. Riscul de celiachie pare a fi mai mare in cazul in care se introduce glutenul inainte de varsta de 4 luni, dupa varsta de 7 luni sau in cantitati prea mari.

Cereale in biberon?

NU se recomanda adaugarea de cereale in biberon, din cauza riscurilor asupra sanatatii. Pe langa faptul ca introducerea cerealelor inainte de varsta de 4 luni creste riscul de alergii alimentare, pot exista si alte riscuri. Pana la varsta de 4 luni sau 6 luni se recomanda doar lapte matern sau formula de lapte praf ca unica sursa de hrana pentru bebelus. Cerealele in biberon pot creste riscul ca bebelusul sa se inece din cauza texturii semi-solide sau sa inhaleze lapte si cereale. Adaugarea de cereale in biberon poate creste si riscul de obezitate la copii, pentru ca va creste volumul alimentar si apare un consum caloric mai mare. Apare astfel un risc de supraalimentare ce poate duce la crestere in greutate.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412837/
(2) https://www.who.int/health-topics/complementary-feeding#tab=tab_1
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148957/
(4) https://www.eatrightpro.org/practice/practice-resources/international-nutrition-pilot-project/breast-feeding-and-complementary-nutrition
(5) http://www.fao.org/3/am866e/am866e00.pdf

Articole recomandate

Lasa un comentariu