Retete piureuri bebelusi

de Mancas Malina
retete diversificare

Retete piureuri bebelusi – cum si de ce sa pregatesti acasa piureurile pentru bebe? Iata cateva avantaje si sfaturi de pregatire, precum si cateva retete piureuri bebelusi simple si usor de preparat.

CUPRINS:

1. Piureuri pentru bebelusi pregatite acasa – avantaje
2. Sfaturi pregatire piureuri bebelusi
3. 10 retete piureuri bebelusi

Piureuri pentru bebelusi pregatite acasa – avantaje

Se recomanda alaptarea exclusiva la san a bebelusului in primele 6 luni. In acest timp, singura forma de nutritie ar trebui sa fie laptele matern. Dupa varsta de 6 luni, pot fi introduse alimente solide, pe etape de diversificare.

Cand incepeti sa hraniti bebelusul cu alimente solide, este important sa va ganditi ce alimente veti folosi si cum le veti prepara. Exista multe optiuni sanatoase gata de consum in comert – cereale si piureuri pentru bebelusi. Insa, piureurile pregatite acasa sunt in general mai sigure si o optiune mai buna, pentru ca astfel veti sti exact ce ingrediente folositi, pentru a-i asigura bebelusului toti nutrientii de care are nevoie. Veti sti ce alimente folositi, calitatea lor, modul in care au fost depozitate si pregatite, ce adaosuri folositi etc. De asemenea, este o varianta mai economica, in general.

Retineti!

De obicei, mancarurile pentru bebelusi din comert sunt gatite la temperaturi foarte ridicate pentru o perioada lunga de timp, un proces numit sterilizare. Asta pentru a rezista mai mult timp la raft, insa dezavantajul este ca acest proces distruge mare parte din nutrienti, dar reduce si gustul, culoarea si aroma naturala a alimentelor. De asemenea, unele mancaruri pentru bebe au adaos (uneori chiar mare) de sare si zahar, precum si coloranti, conservanti si arome artificiale, agenti de ingrosare etc.

mancaruri pentru bebe

Exista si unele posibile dezavantaje

Insa, cand vine vorba de mancarurile pentru bebe gatite acasa, nu avem doar avantaje. Exista si cateva posibile dezavantaje. Uneori, procesul de gatire mancare bebe consuma mult timp, e nevoie de timp pentru pregatire, depozitare etc. In plus, alimentele pregatite acasa au durata de valabilitate mult mai scurta decat cele din comert si necesita refrigerare de obicei, ceea ce poate ocupa spatiu in frigider sau congelator.

Sfaturi diversificare

Unele substante nutritive esentiale importante pentru bebelus includ proteine, grasimi sanatoase, fier, vitaminele D, A si B12. Atat timp cat copilul primeste substante nutritive importante, fie ca provin din alimente gatite acasa sau din produse cumparate, ii oferiti copilului elementele de baza pentru cresterea si dezvoltarea viitoare. Introduceti alimente noi la fiecare 3 – 5 zile – aceasta metoda face mai usoara identificarea sursei unei alergii daca cel mic are o reactie alergica la un anumit tip de aliment.

Retineti ca trebuie sa incepeti cu texturi foarte moi si cantitati mici initial. Poate dura uneori mai mult pana copilul accepta un nou aliment – nu fortati copilul sa manance. Lasati sa treaca 2-3 zile si apoi incercati sa administrati iar acel aliment – eventual, in alta forma. Consistenta corecta depinde de varsta bebelusului: bebelusii foarte mici, care sunt abia la inceputul diversificarii, au nevoie de alimente mai moi, pe care le puteti pregati adaugand apa suplimentara, lapte sau formula. Pe masura ce bebe creste si incepe sa mestece, poate manca alimente cu textura mai grosiera. Evitati mierea si aditivii: este important sa nu adaugati miere in alimentele pentru bebelusi, deoarece poate duce la botulism. Mancarea pentru bebelusi nu trebuie sa aiba adaos de zahar sau alti indulcitori.

Sfaturi pregatire piureuri bebelusi

Daca decideti sa pregatiti acasa piureurile pentru bebe, veti avea nevoie in primul rand de alimente proaspete – sau congelate (alegeti tipurile de alimente in functie de etapa de diversificare) si de diferite instrumente pentru gatit. Indepartati coaja, semintele si orice alte parti pe care bebelusul nu ar trebui sa le consume. Alimentele trebuie gatite bine (fierte, gatite la aburi sau coapte) si apoi pasate. Pentru a le pasa puteti folosi o furculita, un pasator de cartofi, un mixer vertical, blender, robot de bucatarie etc. Exista pe piata si diverse aparate pentru pregatire mancare bebelusi, iar unele dintre ele combina procedee ca gatirea la aburi, amestecarea, incalzirea, dezghetarea, pasarea etc.

NU adaugati condimente la mancarea bebelusului. Pentru a regla aromele, adaugati alte alimente pe care bebelusul le-a consumat deja. Introduceti alimente noi pe rand, unul cate unul, pentru a va asigura ca nu apare o alergie alimentara la un anumit aliment.

retete piureuri bebelusi

Important!

Inainte de a pregati alimentele pentru bebe, e important sa va spalati bine pe maini si sa clatiti echipamentul si vasele de gatit. Spalati bine fructele si legume si curatati-le in conditii de maxima igiena, pentru a evita contaminarea. Alimentele se vor gati bine pana se inmoaie. Dupa gatire, alimentele se paseaza impreuna cu o cantitate de lichid (apa, lapte matern sau formula de lapte praf) pana se ajunge la textura dorita – in functie de dezvoltarea copilului. Alimentele gatite se pastreaza la frigider sau se congeleaza, in recipiente etanse.

Exista si recipiente de depozitare special concepute pentru depozitarea, refrigerarea si congelarea unor cantitati mici de alimente pentru bebelusi, in portii mici. Mancarea gatita acasa pastrata in frigider trebuie oferita copilului in general in 24 de ore de la preparare. Daca pregatiti cantitati mai mari, inghetati-le in recipiente fara BPA cu capace potrivite si notati data pe toate recipientele.

10 retete piureuri bebelusi

Piureurile pentru bebe pot fi simple sau mixte. Pentru piureuri simple bebe se foloseste un singur ingredient. Cu ajutorul acestor piureuri e mai usor sa vedeti daca bebe e incantat de acel aliment si daca organismul reactioneaza intr-un fel la el. Exemple de piureuri simple includ: piure de morcov, piure de mango, piure de mazare, piure de mar, piure de spanac, piure de banana etc. Piureurile mixte sau piureuri combinate folosesc un aliment de baza de obicei, combinat cu alte alimente. Uneori, parintii prefera sa amestece alimente mai dulci, precum merele, cu arome mai complexe sau amarui, inclusiv spanacul.

Desi aceasta este o modalitate buna de a-i oferi bebelusului o nutritie variata, nu este nevoie sa mascati o aroma cu alta. In schimb, daca oferiti un anumit aliment de mai multe ori, asta poate creste probabilitatea ca unui copil sa inceapa sa-i placa si sa-l accepte. Unele combinatii includ: piure de mar cu spanac, piure de carne cu morcov si mazare, piure de banana cu mango, piure de broccoli si cartof, piure de para si piersica etc.

retete piure legume

Iata cateva retete simple de piureuri pentru bebe:

Piure de cartof dulce

Cartoful dulce se curata, se spala bine si se taie in cuburi. Se pune la gatit la aburi sau se coace in cuptor. Se paseaza bine cu o cantitate mica de lichid (lapte matern, formula de lapte praf sau apa) si se poate adauga o cantitate mica de unt, pana se ajunge la consistenta dorita, in functie de dezvoltarea copilului.

Piure de avocado

Se foloseste un avocado copt bine, care se paseaza cu furculita sau cu mixerul, adaugand o cantitate mica de apa, lapte matern sau formula de lapte – pana se obtine textura dorita.

retete usoare piure bebe

Piure de mazare

Folositi cam 100 g mazare prospata sau congelata – se fierbe sau se gateste la aburi si apoi se paseaza, impreuna cu o cantitate mica de lichid – lapte matern, formula de lapte sau apa. E bine (mai ales in primele luni) sa treceti apoi piureul printr-o sita pentru a indeparta cojile mari care pot ramane.

Piure de morcov

Se curata si se spala bine morcovii, apoi se pun la fiert sau la aburi – se vor gati cam 20 minute. Se scurg si se paseaza cu furculita sau blenderul, adaugand putin lichid (lapte matern, apa sau formula de lapte) pentru a ajunge la consistenta dorita.

Piure de mar, para si morcov

Este un piure delicios si hranitor, bogat in nutrienti pentru o dezvoltare sanatoasa. Se folosesc urmatoarele: un mar, o para si 2 morcovi, se curata de coaja si se taie in cubulete. Se gatesc – prin fierbere sau la aburi, cam 15-20 minute. Se paseaza bine impreuna cu putin lichid – apa, lapte matern sau formula de lapte – pana se ajunge la consistenta dorita.

Piure de broccoli

Folositi cam 300 g broccoli – broccoli proaspat sau congelat. Se spala bine, se rupe in bucati mai mici si se gateste la aburi sau se fierbe, pana se inmoaie. Apoi, se paseaza bine cu un robot sau un blender, impreuna cu putin lichid, pana se ajunge la o consistenta fina. Se poate adauga si o lingurita cu ulei de masline.

Piure cu carne de pui si legume

Pentru a pregati acest piure aveti nevoie de un morcov, un ardei, 2 buchetele mici de conopida si 250 g carne de pui sau de curcan – se poate folosi si carne tocata. Puteti folosi si alte legume pe langa cele mentionate. Carnea tocata se pune la fiert intr-un vas cu o ceasca de apa, la foc mediu, pana este bine gatita. Legumele se spala bine, se curata si se fierb sau se gatesc la aburi. La final, se paseaza toate marunt, impreuna cu o cantitate mica de lichid – lapte matern, lapte praf preparat sau apa.

Piure de conopida

Veti avea nevoie de 100 g conopida si o cantitate mica de apa sau lapte (lapte matern sau lapte praf). Conopida se spala bine si se taie in bucatele, se pune la fiert sau se gateste la aburi pana se inmoaie. Se paseaza bine – se poate folosi un blender sau un mixer vertical – impreuna cu lichidul, pana se obtine consistenta dorita in functie de varsta copilului.

Piure de morcov, dovlecel si ardei

Se folosesc urmatoarele ingrediente – un morcov, un ardei si un dovlecel mic. Legumele se spala si se curata de seminte si coaja. De la varsta de 8 luni putem lasa dovlecelul cu coaja si seminte. Toate legumele se taie in cubulete si se gatesc – la aburi sau prin fierbere, pana se inmoaie. Se paseaza bine impreuna cu apa sau lapte (lapte praf sau lapte matern) pana se ajunge la consistenta dorita.

Piure de sfecla rosie si carne de curcan

Sfecla rosie se fierbe sau se coace in cuptor – cu tot cu coaja, pana devine moale. Apoi, se curata bine de coaja si se taie cuburi. Carnea de curcan (sau de pui) se fierbe pana devine moale. Se taie in bucatele mai mici si se paseaza impreuna cu sfecla si o cantitate de apa sau lapte (lapte matern sau lapte praf) pana se obtine consistenta dorita.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/first-year/feeding-baby/introducing-solid-foods/
(2) https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes
(3) https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html
(4) https://www.babycentre.co.uk/a546665/preparing-first-foods

Articole recomandate

Lasa un comentariu