Consumul de apa la bebelusi – de la ce varsta poate bea bebelusul apa?

de Mancas Malina
consumul de apa la bebelusi

Citeste mai multe despre consumul de apa la bebelusi – de la ce varsta ii putem oferi copilului apa, in ce cantitati si sub ce forma.

CUPRINS:

1. Cand putem incepe sa ii dam bebelusului apa?
2. Cum ii dam bebelusului apa?

Cand putem incepe sa ii dam bebelusului apa?

In timp ce laptele matern sau formula de lapte praf pentru sugari va fi principalul lichid administrat copilului in primul an de viata, apa este o a doua optiune. Insa, apa poate fi oferita copiilor abia dupa varsta de 6 luni. Bebelusii mai mici de 6 luni nu au nevoie de apa de obicei. Dupa varsta de 6 luni apa se introduce in alimentatia copilului in functie de recomandarile medicului pediatru si in cantitatile indicate.

Laptele matern sau formula de lapte praf asigura aportul de lichide de care are nevoie copilul. O hidratare suplimentara se face doar in anumite cazuri speciale, la recomandarile medicului. Cu toate acestea, apa devine necesara copiilor odata ce implinesc varsta de 1 an.

Citeste si: Ghid alimentatie bebelusi – nutritie si echipament de hranire

lichidele la bebelusi

De ce nu au nevoie bebelusii de apa in primele 6 luni?

Apa inainte de varsta de 6 luni poate inlocui aportul de lapte matern si lapte praf si poate cauza un dezechilibru electrolitic. De asemenea, stomacul bebelusului este foarte mic si un aport de apa poate limita aportul de lapte sau formula, privand copilul de nutrienti. Apa oferita inainte de varsta de 6 luni poate duce fara sa ne dam seama la inlocuirea laptelui matern sau a formulei de lapte – ceea ce poate duce la carente nutritionale, malnutritie, probleme de crestere si intarcare timpurie neintentionata.

Poate aparea chiar intoxicatia cu apa daca cel mic primeste prea multa apa. Apa nu ofera aport caloric sau nutritiv, ba chiar poate interactiona cu absorbtia unor nutrienti din lapte. Daca se consuma apa prea multa, poate sa se reduca astfel aportul de lapte si formula de lapte. Nu diluati prea mult formula de lapte praf sau laptele matern, pentru ca acest lucru poate priva copilul de nutrienti si poate duce la malnutritie. Simptomele intoxicatiei cu apa la bebelusi pot include apatie, iritabilitate, somnolenta, edem, hipotermie.

Vezi si: Alaptarea – beneficii si recomandari

apa la copii

Apa in alimentatia bebelusului la diversificare

Dupa varsta de 6 luni copilul primeste de obicei un aport optim de lichide odata cu diversificarea – lichidele provin din supe, sucuri de legume, piureuri pentru bebelusi, iaurt, legume si fructe in sine, plus lapte matern si lapte praf – astfel, apa nu este singura sursa de hidratare. De la varsta de 6 luni copilul nu are neaparat nevoie de apa cat timp are un aport optim de lichide din alte surse.

Necesarul de lichide se calculeaza oricum in functie de greutatea copilului – insumeaza si lichidele din lapte praf, lapte matern etc.  Copilul poate primi si apa cu lingurita dupa varsta de 6-7 luni, sau folosind o canita, insa NU se ofera apa in biberon.

Deshidratarea la bebelusi

Cand este foarte cald afara, este important ca bebelusii sa consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea. In acelasi timp, necesarul de lichide la bebelusi este mai mare. Insa, de obicei necesarul de lichide este satisfacut din consumul de lapte matern si lapte praf.

Semnele de deshidratare usoara includ sete mai intensa, scaderea urinarii si stare generala modificata. Semnele de deshidratare moderata apar de obicei in caz de diaree si varsaturi si pot include iritabilitate, cearcane, scaderea urinarii, plans fara lacrimi, fontanela deprimata. In astfel de cazuri, este important sa mergeti cu bebelusul la medic.

In caz de deshidratare severa pot sa apara stari de somnolenta, apatie, cearcane intense, scaderea severa a urinarii, buze uscate. Deshidratarea severa apare de obicei in caz de varsaturi foarte intense insotite de diaree sau hemoragii – pierderi de lichide fara cresterea aportului pentru inlocuire.

apa la bebelusi

Cum ii dam bebelusului apa?

Apa se ofera in cantitati mici, daca este necesar, dupa varsta de 6 luni – cu lingurita sau folosind o canita pentru bebelusi. Apa nu se ofera bebelusului in biberon. In primele etape, copilul poate refuza apa. Daca cel mic refuza, nu il fortati sa bea. Apa se ofera intre mese sau la finalul unei mese – nu oferiti apa inainte de masa, pentru ca puteti reduce cantitatea de hrana pe care o consuma copilul.

Sigur ca in perioadele foarte calduroase, vara, necesarul de apa poate creste. Pana la varsta de 6 luni ce puteti face este sa alaptati copilul mai des.

Daca bebelusul are in jur de 6 luni, ii puteti oferi cantitati mici de apa de la robinet fiarta, racita, dar nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern sau laptele praf. Laptele matern sau formula de lapte praf ar trebui sa fie in continuare principala lor bautura pana la varsta de 12 luni. Academia Americana de Pediatrie sugereaza ca se pot oferi pana la 220 ml apa pe zi incepand cu varsta de 6 luni. Insa, apa ar trebui sa fie totusi limitata la mai putin de 60-120 ml pe zi pentru a evita inlocuirea nutrientilor din laptele matern sau laptele praf.

Dupa varsta de 12 luni, copilul poate consuma mai multa apa, in asociere cu lapte matern, lapte praf sau lapte de vaca.  Vezi si Cand pot incepe copiii sa consume lapte de vaca?

Ce lichide ii oferim bebelusului?

Bebelusul are un sistem imunitar mai slab si sistemul digestiv este, de asemenea, inca insuficient dezvoltat. De aceea, trebuie sa tinem cont de o serie de recomandari. Daca oferiti apa de la robinet, trebuie sa folositi un filtru de apa – pana la varsta de 6 luni apa pentru formula de lapte praf trebuie fiarta si racita inainte de a prepara formula. Daca alegeti apa imbuteliata, aceasta poate contine mai multe minerale decat are nevoie bebelusul. De aceea, alegeti cu un continut mai scazut de minerale. Nu ii oferiti apa de fantana sau de put pentru ca poate contine prea multi nitriti.

Sucul de fructe si bauturile racoritoare, inclusiv apa minerala carbogazoasa, nu sunt potrivite pentru copiii sub 12 luni. Nu ii oferiti copilului ceaiuri ce includ cofeina sau alte bauturi ce contin cofeina. Nu oferiti bauturi carbogazoase, apa indulcita si orice fel de lichide cu zahar adaugat.

Iti recomandam si: Retete piureuri bebelusi

Referinte:
(1) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/when-can-babies-drink-water
(2) https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/when-can-babies-drink-water_1368488
(3) https://www.whattoexpect.com/first-year/feeding-your-baby/giving-water-to-baby.aspx
(4) https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/drinks-and-cups-for-babies-and-young-children/

Articole recomandate

Lasa un comentariu