Parul si scalpul bebelusului necesita produse sigure si de calitate!
Ingrijirea parului celor mici este extrem de importanta, pentru a reduce riscul de infectii la nivelul scalpului si pentru a preveni uscarea scalpului. Bebelusul nu trebuie spalat pe par zilnic – doar daca exista o problema medicala la nivelul scalpului. In general se recomanda spalarea la 2-3 zile sau o data pe saptamana chiar, in functie de fiecare copil. Cu cat copilul creste si creste si productia de sebum, poate fi necesara spalarea parului la copii de 1-3 ori pe saptamana.
Alegerea samponului pentru bebelusi si copii
Parul celor mici e delicat si sensibil, astfel ca e nevoie de produse special concepute pentru bebelusi – sampon bebelusi si balsam bebelusi. Se recomanda un sampon bland cu pH neutru, special conceput pentru copii. Optati pentru ingrediente naturale si cat mai putine! Puteti opta pentru un sampon hidratant, care sa mentina scalpul moale, neted si hidratat.
Nu folositi niciun produs destinat adultilor, deoarece acestea pot fi dure pe pielea copilului. Produsele pentru bebelusi sunt special concepute, tinand cont de sensibilitatea pielii lor. Se recomanda adesea sampon fara lacrimi.
Ingrediente din sampoanele pentru bebelusi
Exista unele sampoane pentru copii care pot contine substante chimice daunatoare ce pot afecta negativ sanatatea copilului. Mai mult, unele au parfum artificial sau pot contine, de asemenea, substante chimice daunatoare si coloranti pentru a le conferi culoare si parfum. Desi aceste sampoane pot fi eficiente in curatarea firelor de par, trebuie limitate la utilizarea de catre adulti, deoarece exista riscuri mari ca aceste produse sa provoace o reactie alergica la copii mici, bebelusi sau sugari.
Sampoanele pentru bebelusi contin ingrediente mai blande fata de cele gasite in sampoanele pentru adulti, astfel incat acestea nu vor irita ochii si pielea bebelusului. In mod ideal, ar trebui sa alegeti formule care sa contina ingrediente naturale, pe baza de plante, cum ar fi: uleiuri de fructe, precum uleiul de avocado, extract de musetel (sampon cu extract de musetel), ulei de seminte de floarea soarelui etc. Evitati sampoanele cu substante chimice dure care ar putea irita pielea copilului.
Retineti, totusi, ca doar pentru ca un ingredient este natural nu inseamna ca nu poate provoca o reactie cutanata la un copil. Sampoanele hipoalergenice sunt cele mai bune pentru bebelusii cu piele uscata, cu eczeme sau alergii.
Ingrediente de evitat in sampoanele si balsamul de copii
Iata ce ingrediente sa evitam in samponul si balsamul pentru bebelusi:
- parfum si ftalati – pot creste riscul de alergii si iritatii;
- parabeni – asociati cu toxicitate, iritatii si alte probleme de sanatate;
- 1,4-dioxan;
- formaldehida;
- laureat sulfat de sodiu;
- alcool;
- coloranti.