Igiena dentara bebe

De la 1-36 din 47

Pagina
pe pagina

De la 1-36 din 47

Pagina
pe pagina

Aboneaza-te si afla primul despre promotii si noutati!

Igiena dentara la bebelusi si copii

E important ca cei mici sa aiba o buna igiena orala, inca de mici. Curatarea dintilor trebuie facuta inca de la eruptia primului dintisor (de obicei la aproximativ 6 luni, dar poate fi si mai devreme sau mai tarziu). Spalarea dintilor de lapte este extrem de importanta. E esential sa ii obisnuim pe cei mici cu igiena dentara inca de la o varsta frageda, pentru a pune bazele igienei orale.

Copiii trebuie sa se spele pe dinti de 2 ori pe zi. Se recomanda o pasta de dinti fluorurata, la recomandarea medicului dentist. In cazul bebelusilor, e necesara o pasta de dinti speciala pentru bebe, pentru ca cei mici pot avea tendinta de a inghiti si de a nu clati bine gurita. Se recomanda uneori pasta de dinti cu xylitol.

De asemenea, pentru bebelusi se recomanda in prima etapa periuta tip degetar, pentru a proteja gingiile sensibile ale celor mici. Astfel de periute au peri foarte fini din silicon, special conceputi pentru bebelusi. Varsta copilului este importanta atunci cand alegeti pasta de dinti. Chiar inainte de aparitia primului dinte, poate fi inceputa ingrijirea orala. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1-2 ani, dintii primari incep sa erupa si trebuie stabilita o rutina de periaj. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani pot incepe sa foloseasca pasta de dinti cu fluor.

Pana la varsta de 3 ani, spalati dintii de doua ori pe zi timp de aproximativ 2 minute cu pasta de dinti cu fluor. Se foloseste o cantitate mica de pasta de dinti – cat un bob de orez. De la 3 ani, cei mici treptat invata sa foloseasca singuri peria de dinti. Periajul trebuie supravegheat de un parinte sau ingrijitor. Folositi doar o cantitate mica de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare. Invatati copilul sa scuipe dupa periere.

Alegerea pastei de dinti pentru copii

Cele mai multe tipuri de pasta de dinti contin ingrediente abrazive pentru a ajuta la eliminarea petelor si a placii, precum si fluor pentru a intari smaltul dintilor. Diferenta majora dintre marci va fi cantitatea de fluor, densitatea pastei si aroma. Prea mult fluor la copiii cu varsta intre 1-4 poate fi daunator pentru dintii de lapte.

Iata cateva aspecte de luat in considerare cand alegeti pasta de dinti pentru copii:

  • varsta - pasta de dinti trebuie sa fie adecvata varstei – ingredientele depind de asta;
  • ingrediente – cantitatea de fluor, alte ingrediente, precum xylitol, pasta de dinti din ingrediente naturale etc.;
  • textura – se recomanda un nivel cat mai mic de duritate, sa nu fie prea abraziva;
  • gust si aroma – cele mentolate se poate sa nu fie pe gustul lor, si prefera adesea arome de fructe;
  • design – poate fi mai atractiv pentru cei mici sa foloseasca o pasta de dinti care pe ambalaj are personajul preferat din desene sau alt desen amuzant.

Alegerea periutei de dinti pentru copii

Cum sa alegi periuta de dinti potrivita pentru copilul tau? Initial se recomanda o periuta degetar pentru a curata gingiile copilului. Acestea te ajuta sa cureti gingiile si dintii protejand gingiile sensibile ale copilului. Ulterior, cand treceti la periuta de dinti, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

  • varsta – alegeti o periuta de dinti adaptata varstei copilului;
  • cap mic – sa fie adaptata guritei copilului;
  • dimensiune maner – pentru copiii mici se recomanda un maner mai mare, sa fie usor de tinut, iar dupa 5-8 ani se poate recomanda un maner mai subtire, avand in vedere faptul ca cel mic are mai multa dexteritate acum;
  • duritate – se recomanda periuta cu peri moi, pentru a nu rani si irita gingiile si dintii;
  • design – periutele pot avea diferite culori si modele, pot fi cu animalute, personaje de desene etc. - alegeti o periuta de dinti care ii place copilului, astfel incat sa astepte cu nerabdare sa o foloseasca;
  • manuala sau electrica? - periutele de dinti manuale si electrice sunt la fel de eficiente pentru eliminarea acumularilor de placa dentara atunci cand sunt utilizate corect.

Indiferent de varsta copilului sau de periuta de dinti pe care o folosesc, mentineti sanatatea lor orala printr-o rutina de periaj constanta si eficienta.

Alimentatia si sanatatea dentara

Alimentele sunt legate de sanatatea dintilor. Resturile alimentare, mai ales de la alimente bogate in zahar, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, in functie de cat timp stau in contact cu dintii. Zaharurile care se gasesc in mod natural in fructele intregi si lapte sunt mai putin susceptibile sa cauzeze carii.

  • Evitati sa ii oferiti copilului bauturi indulcite – de asemenea, limitati si sucurile naturale prea concentrate.
  • Biberoanele se folosesc doar pentru lapte – utilizarea lor pentru sucuri sau bauturi indulcite poate creste riscul de carii.
  • De la varsta de 6 luni ii puteti oferi o canuta pentru copii.
  • Incurajati copilul sa consume alimente sanatoase, fara zahar. Verificati mereu daca exista zahar adaugat in alimentele procesate.
  • La culcare sau in timpul noptii, oferiti-i copilului doar lapte matern, formula sau apa.

De asemenea, inca de la primul dintisor, se recomanda un control la dentist. Este important mai ales pentru a familiariza copilul cu astfel de controale si cu medicul stomatolog. Dentistul va poate sfatui cu privire la modul de prevenire a cariilor si asigura identificarea problemelor orale intr-un stadiu incipient.

Pentru cine cauti astazi?

Alege profilul dorit si bucura-te de o experienta personalizata!