Beneficiile unui termometru pentru bebelusi si copii
Febra este un raspuns imun natural la infectii si majoritatea episoadelor pot fi gestionate in siguranta la domiciliu. Temperatura corpului variaza in functie de locul de masurare – temperatura rectala, de exemplu, reprezinta temperatura centrala si poate fi mai mare decat cea axilara. Febra inseamna cand temperatura e peste 38 °C masurata intrarectal sau peste 37.5 °C masurata axilar.
Complicatiile febrei, mai ales la copii, pot include convulsii febrile, deshidratare si hipertermie – in cazuri rare. Primul lucru pe care il facem pentru a masura temperatura e sa punem pana pe frunte. Intrucat „testul tactil” nu este intotdeauna fiabil sau precis si bebelusul sau copilul nu poate spune ce simte, un termometru pentru copii conceput special pentru masurarea si afisarea temperaturii bebelusului este cel mai bun mod de a afla care e starea copilului.
Tipuri de termometre
Exista tipuri diferite de termometre - oral, rectal, cu infrarosu – asa ca nu este usor sa alegem ce tip de termometru este cel mai potrivit pentru bebelusi si copii. Pentru a masura temperatura cu precizie, veti avea nevoie de un termometru de incredere. Si, desi exista astazi multe termometre pe piata, se recomanda utilizarea unei variante de termometru rectal daca bebelusul are sub 3 luni. Pentru bebelusii si copiii cu varsta intre 3 luni si 3 ani, se recomanda utilizarea unui termometru rectal, axilar sau termometru de ureche pentru citirile cele mai precise.
Pentru nou-nascutii si copiii cu varsta de pana la 3 ani se recomanda termometrele rectale deoarece cercetarile arata ca acestea sunt cele mai precise si masoara temperatura corpului cel mai bine. Termometrele axilare se pun la axila si, in general, functioneaza cel mai bine pentru copiii mici care pot coopera si pot mentine termometrul la locul sau, fara a se misca pana cand aud sunetul sonor.
Termometrele pentru ureche si frunte sunt asezate pe fruntea copilului sau in ureche, sunt mai usor de utilizat decat un termometru rectal, dar nu la fel de exacte. Termometrele orale se folosesc odata ce copiii pot coopera, de obicei cand au varsta de 3 - 4 ani, si sunt plasate sub limba. Singurul dezavantaj este ca cel mic trebuie sa tina termometrul sub limba timp de aproximativ un minut.
Exista si varianta de termometru noncontact multifunctional ce asigura masurarea temperaturii arterei temporale la distanta de 3-5 cm de frunte. De asemenea, exista termometru electronic tip suzeta.
Alegerea termometrului pentru bebelusi si copii
Termometrele digitale utilizeaza senzori de caldura pentru a inregistra temperatura corpului. Aceste termometre pot fi utilizate prin plasare in rect, gura sau la axila de obicei. Temperaturile rectale asigura cele mai bune citiri pentru sugari, in special pentru cei de 3 luni sau mai mici, precum si copiii pana la varsta de 3 ani. Pentru copiii mai mari si adulti, citirile orale sunt de obicei precise - atat timp cat gura este inchisa in timp ce termometrul este fixat.
In primul rand, se foloseste un termometru adecvat varstei. Alte criterii de alegere a unui termometru sunt:
- citire digitala – termometre electronice, pentru siguranta;
- rezultate rapide - afisarea cat mai rapida a temperaturii;
- design cu mai multe moduri de utilizare;
- usor de curatat – mai ales pentru termometrele rectale;
- varf flexibil – pentru termometrele rectale;
- semnal sonor la finalul masuratorii.