Jocul si dezvoltarea abilitatilor motorii fine
Inca de mici, copiii isi folosesc degetele si mainile pentru a atinge si explora. De la 1 an cel mic incepe sa isi foloseasca liber mainile si de la 2-4 ani dobandeste o gama noua si complexa de miscari ale mainilor si degetelor. La varsta de aproximativ 3 ani isi dezvolta atat controlul muscular, cat si abilitatile de atentie si concentrare si poate sa apuce si sa prinda.
Copiii dezvolta abilitati motorii in ritmuri diferite, mai ales abilitatile motorii fine. Dexteritatea, care implica abilitati motorii fine si coordonarea ochi-mana, ii ajuta pe copiii de toate varstele sa participe eficient la sport, sa aiba indemanare in activitatile de zi cu zi si sa desfasoare diferite activitati. Activitatile si jocurile care se concentreaza pe dexteritate si abilitati motorii fine sunt importante, deoarece ajuta copiii sa isi dezvolte muschii degetelor, mainilor si incheieturilor, crescand totodata coordonarea.
Jucarii de indemanare pentru bebelusi si copii
Cand copilul este foarte mic, jucariile si obiectele sunt greu de atins, de apucat si tinut. De la 3-6 luni va recunoaste jucariile preferate si va incerca sa ajunga la ele. De la 7-10 luni bebelusul se joaca cu jucarii in moduri speciale: tragand, stivuind si impingandu-le inainte si inapoi. De la 10-12 luni e interesat de sortarea jucariilor de diferite forme (stivuitoare de inele, cutii de sortare), puzzle-uri mari si mingi.
Sunt utile jucariile de tras-impins care sustin si dezvoltarea motorie bruta. Acestea au sfoara sau maner lung si rotite, si jucaria poate fi astfel trasa sau impinsa de copil. Sunt benefice si jucarii sau cuburi de stivuit, jucarii de dexteritate cu inele si cercuri, jocuri de sortare si echilibru, centre de activitati cu forme, litere si culori, jocuri de insiruit margele sau alte forme mici, joculete cu mozaic sau seturi de creatie etc.