Vitamine si suplimente

11 Items

pe pagina

11 Items

pe pagina

Aboneaza-te si afla primul despre promotii si noutati!

Importanta vitaminelor si a mineralelor

Pe masura ce copiii cresc, este important sa obtina suficiente vitamine si minerale pentru o sanatate optima. Cei mai multi copii obtin cantitati adecvate de nutrienti dintr-o dieta echilibrata, dar in anumite circumstante, este posibil sa fie nevoie de suplimente de vitamine sau minerale. Vitaminele si mineralele stimuleaza sistemul imunitar, sustin cresterea si dezvoltarea normala si ajuta celulele si organele sa functioneze corect. Vitaminele si mineralele sunt compusi necesari pentru functionarea sanatoasa a corpului nostru. Deficientele pot duce la probleme severe.

Nutrienti esentiali pentru bebelusi

Necesarul de nutrienti al copiilor depinde de varsta, gen, dimensiuni, crestere si nivel de activitate. Pe langa un consum caloric adecvat, dieta unui copil ar trebui sa indeplineasca anumite cerinte de nutrienti in functie de varsta. Copiii au aceleasi nevoi nutritionale ca adultii - dar de obicei e vorba de cantitati mai mici. Pe masura ce cresc, este vital pentru ei sa obtina cantitati adecvate de nutrienti care ajuta la formarea oaselor puternice, cum ar fi calciul si vitamina D. De asemenea, fierul, zincul, iodul, vitamina A, acidul folic, vitamina B12 si vitamina D sunt cruciale pentru dezvoltarea creierului in prima etapa de viata.

Suplimente pentru bebelusi si copii – cand au nevoie copiii de suplimente?

In general, copiii care au o dieta sanatoasa si echilibrata nu au nevoie de suplimente de vitamine. Cu toate acestea, sugarii au nevoi diferite de nutrienti fata de copiii mai mari si pot necesita anumite suplimente, cum ar fi vitamina D pentru bebelusii alaptati. Anumite suplimente de vitamine si minerale pot fi necesare pentru copiii cu risc de deficiente, cum ar fi:

  • copiii care au o dieta vegetariana sau vegana;
  • copiii care au o boala ce afecteaza absorbtia sau creste necesitatea de nutrienti, cum ar fi boala celiaca, cancer, fibroza chistica sau boala inflamatorie intestinala;
  • pentru a sustine nevoile nutritionale ale prematurilor – fortifiant de lapte matern;
  • pentru a compensa pierderea de lichide – saruri de hidratare;
  • cei care au suferit o interventie chirurgicala care afecteaza intestinele sau stomacul;
  • copiii foarte mofturosi la masa si care nu consuma o varietate de alimente etc.

In special copiii care urmeaza un plan alimentar vegetarian pot prezenta riscul de deficienta de calciu, fier, zinc si vitaminele B12 si D. Neinlocuirea acestor nutrienti poate duce la consecinte grave, cum ar fi probleme de crestere si intarzieri de dezvoltare.

Cum alegem suplimentele pentru copii

Atunci cand alegeti un supliment, alegeti marci de calitate care au fost testate. De asemenea, administrati suplimente DOAR la indicatiile medicului. Dozele trebuie alese in functie de varsta, greutate si starea generala de sanatate. Trebuie alese suplimente care sunt concepute special pentru copii. Suplimentele de vitamine sau minerale pot fi toxice pentru copii atunci cand sunt luate in exces.

Sfaturi pentru a-i asigura copilului nutrientii de care are nevoie

  • Incurajati copilul sa consume fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, grasimi sanatoase si lactate (daca sunt tolerate) la mese si gustari – pentru o alimentatie sanatoasa, completa si echilibrata!
  • Introduceti permanent noi legume si fructe preparate in moduri diferite si gustoase – pentru o alimentatie variata!
  • Evitati alimentele procesate.
  • Limitati zaharurile adaugate si alimentele extrem de procesate.

Cu toate acestea, daca simtiti ca cel mic nu are o nutritie adecvata doar prin dieta, suplimentele pot fi o metoda sigura si eficienta de a furniza nutrientii de care are nevoie. Consultati medicul pediatru daca sunteti preocupat de aportul nutritional al copilului.

Pentru cine cauti astazi?

Alege profilul dorit si bucura-te de o experienta personalizata!