Umidificatoare si purificatoare pentru camera copilului
Umidificatoare - beneficii
Umidificatorul este foarte util in general in camera copilului, pentru ca exista riscul de infectii respiratorii asociate aerului uscat. Umiditatea din camera celui mic e recomandat sa fie in general de 40-50%. Umidificatoarele au sisteme de vapori de dimensiuni foarte mici ce previn formarea de condens sau mucegai. Beneficiile unui umidificator in camera copilului includ protejarea pielii de uscare si scaderea congestiei nazale, ajutand la slabirea mucusului - in special daca e racit.
Umidificatoarele pot fi in general: umidificatoare cu aer rece sau umidificatoare cu aer cald. E important sa aveti grija nici sa nu creasca prea mult umiditatea din camera. Umidificatoarele cu ultrasunete folosesc vibratii sonore de inalta frecventa pentru a sparge particulele de apa intr-o ceata rece si hidratanta. Unitatile cu ultrasunete ocupa putin spatiu si folosesc mai putin curent electric decat modelele traditionale. Cu toate acestea, pot fi scumpe si mai predispuse la deteriorare decat modelele traditionale.
Umidificatoarele au nevoie de inlocuirea periodica a filtrelor. Modelele cu ultrasunete necesita utilizarea apei distilate cumparate din magazin pentru a impiedica acumularea reziduurilor de minerale.
Purificatoare - beneficii
Expunerea la poluantii interiori poate creste riscul de simptome de astm si bronsita cronica. De asemenea, aerul poluat din interior duce la iritatii ale ochilor, gatului, nasului, oboseala si ameteli. Principalii poluanti interiori sunt mucegaiurile, polenul, fumul de tigara, umezeala in exces, pesticide etc. Principala solutie este aerisirea frecventa si folosirea functiei de ventilatie de la aparatele de aer conditionat. De asemenea, se recomanda folosirea unui purificator. Un astfel de produs capteaza particule de praf, mucegai, alergeni etc. Un purificator este prevazut cu filtre HEPA – acestea capteaza particulele si multe microorganisme din aer. Puteti opta pentru un sistem combinat – umidificator/purificator. Astfel de sisteme 2 in 1 au atat functie de umidificare, cat si de purificare a aerului.
Alegerea umidificatorului si purificatorului pentru camera bebelusi
Cand alegeti un umidificator pentru camera copilului, e bine sa tineti cont de o serie de aspecte:
- tipul umidificatorului – cu aer cald sau rece – cele cu aer cald cresc usor si temperatura ambianta, dar exista riscul supraincalzirii camerei;
- suprafata camerei – daca e o camera prea mica, un umidificator prea mare poate creste prea mult umiditatea;
- nivel de zgomot – pentru a nu deranja copilul;
- capacitate rezervor – sa asigure functionarea 8-10 ore neintrerupt;
- sistem de protectie pentru lipsa apa;
- functie de ionizare – este utila pentru locuintele din zone cu mult praf;
- directie si putere de pulverizare;
- senzor pentru masurarea umiditatii.
Sfaturi pentru utilizarea unui umidificator si purificator
- Nu uitati ca va trebui sa mentineti umidificatorul curat si sa schimbati apa. Acest lucru impiedica bacteriile si mucegaiul sa de dezvolte si protejeaza umidificatorul de deteriorarea prin acumularea de minerale. Verificati nivelul apei si curatati umidificatorul la fiecare 3 zile.
- Se recomanda apa imbuteliata cu un continut mai mic de minerale sau apa distilata sau purificata.
- Luati in considerare utilizarea unui higrometru pentru a monitoriza nivelul de umiditate din camera copilului. Nivelul nu trebuie sa depaseasca 50% umiditate.
- Curatati periodic dispozitivele. Schimbati periodic filtrele purificatorului pentru a putea retine eficient particulele nocive din aer.